Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте,

...
Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте,
Коментари Харесай

Ръст от 60 % на обявите за работа в сектор Хотелиерство и ресторантьорство

Броят на обявите за работа през февруари продължава да пораства, демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, предава

Предложенията са се нараснали с 9 на 100 по отношение на януари, а на годишна база растежът е 50 %, оповестяват от компанията.

Положителна е наклонността в съвсем всички браншове. С максимален растеж на обявите през февруари е бранш "Хотелиерство и ресторантьорство " с 60 %. След него се подреждат секторите "Логистика и превоз " (40 на сто) и "Счетоводство, одит, финанси " (14 процента).

При останалите браншове растежът на броя на обявите е: "Маркетинг и реклама “ (5,6 на сто), "Производство " (5 процента), "ИТ " (4 процента), "Административни и обслужващи действия " (2,4 процента), "Търговия и продажби " (2 процента), "Здравеопазване и фармация " (1 процент).

Почти неизменен, с доста лек спад на предложенията, остава секторът "Строителство ", в който обявите са намалели с 0,2 %.

Секторите "Търговия и продажби " и "ИТ " резервират водещите си позиции по брой на предложенията надлежно с дялове от 19 на 100 и 15,7 на 100.

Още през предходния месец JobTiger регистрира растеж от 72 % в бранша "Хотелиерство и ресторантьорство ". С продължаващото настоящо нарастване делът на обявите на бранша се усилва на 15,6 на 100 и от предходно пето място той към този момент заема трето по дял от общия брой разгласи и съвсем изравнява този на бранша "ИТ ".

След тях по дял се подреждат надлежно секторите: "Производство " (15 на сто), "Административни и обслужващи действия " (10 процента), "Логистика и превоз " (8 процента), "Счетоводство, одит, финанси " (5 процента), "Строителство " (4,9 процента), "Здравеопазване и фармация " (3,9 процента), "Маркетинг и реклама " (3,5 на сто) и "Изкуство " (1 процент).

При предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа се следи лек спад от 3 на 100 или близо 200 оферти по-малко по отношение на януари. Общият дял на тези разгласи е 13,2 на 100 от всички разгласи за работа или близо 6250 оферти. Спрямо секторите, които дават опция за подобен вид работа, тези оферти са разпределени в следното съответствие "ИТ " (63 на 100 ), следвани от "Административни и обслужващи действия " (16 процента) и секторите на аутосорсинг (ВРО) промишлеността (16 на сто) и "Търговия и продажби " (5 процента).

Предложенията, притежаващи условие за разполагаем зелен документ (удостоверяващ приключен цикъл на имунизация против COVID-19 или неговото преболедуване) също са намалели през февруари. Техният брой е близо 150 и се равнява на едвам 0.3 на 100 от всички разгласи, демонстрират наблюденията на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger.

Броят на обявите за София е намалял с 2 на 100, а при останалите водещи регионални градове следим нарастване. Те са се нараснали както следва: Пловдив (5 на сто), Варна (22 на сто), Бургас (18 на сто), Русе (4 на сто) и Стара Загора (5 на сто).

Основен фактор за осезаемото нарастване на обявите във Варна и Бургас е още веднъж засиленото търсене на фрагменти в бранша "Хотелиерство и ресторантьорство ".

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 79 на 100 от всички разгласи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР