Броят на новозаболелите хора от ХИВ в Европа достигна най-високото

...
Броят на новозаболелите хора от ХИВ в Европа достигна най-високото
Коментари Харесай

Бум на заболелите от ХИВ в Европа

Броят на новозаболелите хора от ХИВ в Европа доближи най-високото си равнище през 2016 година, откогато се събира такава информация, оповестиха от Световната здравна организация (СЗО), представена от Ройтерс.

В взаимното проучване на организацията с Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите е открито епидемиологично нарастване с " тревожна скорост " на заболелите от ХИВ на Стария континент.

През 2016 година в 53 страни 160 000 души са болни от вируса, който причинява СПИН, сигнализират от центъра и СЗО.

Около 80% от заболелите са в Източна Европа , се добавя в проучването.

" Това е най-високият брой, регистриран за една година. Ако тази наклонност се резервира, ние няма да успеем да реализираме...целта за прекъсване на епидемията от ХИВ до 2030 година ", означи Сузана Джакаб, районен шеф на СЗО за Европа.

Тенденцията е изключително тревожна, съгласно организациите, тъй като доста от пациентите от години са инфектирани от ХИВ , което затруднява управлението и предварителната защита на вируса.

Ранната диагноза е изключителна значима за ХИВ , защото разрешава на хората да стартират лекуване с медикаменти за СПИН и усилва възможностите им за по-дълъг живот.

Почти 37 милиона души по света имат ХИВ , който предизвиква СПИН. Повечето случаи са в по-бедни райони като Африка, защото достъпът до проби, предварителна защита и лекуване е мощно стеснен, само че епидемията също е доста упорита в райони като Европа.

В новия отчет се отбелязва, че през последните 10 година новозаболелите от ХИВ в Европа са се усили от 12 на всеки 100 000 души през 2007 година до 18,2 на всеки 100 000 през 2016 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР