Броят на новорегистрираните случаи на коронавирус по света продължава да

...
Броят на новорегистрираните случаи на коронавирус по света продължава да
Коментари Харесай

СЗО: Разпространението на коронавируса намалява без Америка и Африка

Броят на новорегистрираните случаи на ковид по света продължава да понижава, като изключение вършат единствено Северна и Южна Америка и Африка, заяви Световната здравна организация (СЗО), представена от Асошиейтед прес.

В седмичния си отчет за пандемията, публикуван във вторник вечерта, здравната организация на Организация на обединените нации сподели, че в международен мащаб са регистрирани към 3,5 милиона новозаразени и над 25 000 умряли, което съставлява спад надлежно с 12 и 25 %.

Тенденцията на понижаване на записаните инфекции стартира през март, макар че доста страни анулираха стратегиите си за всеобщо тестване и наблюдаване, което прави прецизното броене на случаите извънредно мъчно.

СЗО сподели, че има единствено два района, в които записаните инфекции с ковид са се нараснали: Северна и Южна Америка с 14 % и Африка с 12 %. Броят на случаите остава постоянен в Западно-Тихоокеанския район, а във всички останали елементи на света той понижава, показва организацията.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус тази седмица предизвести по време на брифинг, че " увеличението на случаите допълнително от 50 страни приказва за способността на вируса да провокира нови огнища на болест “.

Тедрос сподели, че разновидности на болестта, в това число и мутирали версии на мощно заразния Омикрон, водят до ново повишение на инфекциите в няколко страни, измежду които и Южна Африка - първата страна в света, в която през ноември беше открит точно Омикрон разновидността.

Той уточни, че релативно високите равнища на групов имунитет предотвратяват високия растеж на хоспитализации и смъртни случаи, само че предизвести, че " тази наклонност не е обезпечена за места, където равнищата на имунизация са ниски “. Едва 16 % от хората в по-бедните страни са ваксинирани против ковид.

В отчета на СЗО се отбелязва, че някои от най-резките покачвания на броя на инфекциите се следят в Китай, където новозаразените предходната седмица набъбнаха със 145 %.

По-рано тази седмица китайските управляващи ускориха рестриктивните мерки против ковид в Шанхай, малко откакто ги бяха разхлабили. Действията им разгневиха жителите, които се надяваха, че локдаунът, траял повече от месец, най-сетне ще бъде омекотен след недоволства от дефицит на храна и от случаи на карантинирани хора, принуждавани да предават ключовете от домовете си.

Генералният шеф на СЗО сподели във вторник, че не смята китайската тактика за " нулев коронавирус “ за целесъобразна, " поради държанието на вируса в този момент и упованията ни за в бъдеще “.

По-рано през днешния ден Северна Корея разгласи първото си огнище на ковид и наложи локдаун в цялата страна. Все още не е ясно какви са мащабите на огнището, само че то може да докара до съществени последици, тъй като здравната система на страната не разполага с задоволително средства и се допуска, че множеството от 26-те милиона поданици не са били имунизирани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР