Броят на незаконните пресичания на външната граница на ЕС през

...
Броят на незаконните пресичания на външната граница на ЕС през
Коментари Харесай

Рекордно много нелегални пресичания на границата на ЕС през 2023 г.

Броят на противозаконните пресичания на външната граница на Европейски Съюз през 2023 година е достигнал общо към 380 хиляди, като водеща роля за това е изиграло повишаване на идващите през Средиземно море, и то най-много централната му част, където е Италия.

Това Европейската организация за гранична и брегова защита ( " Фронтекс " ), базирайки се на предварителните си калкулации за последните 12 месеца. Те демонстрират най-високото равнище от 2016 година, представляващо 17% нарастване по отношение на данните от 2022 година Затвърждава се и непрекъснатата възходяща наклонност от последните три години.

Броят на пресичанията на границата не значи, че това са 380 хиляди души, защото постоянно един и същи мигрант пробва по няколко пъти да премине (вкл. на друго място), откакто бъде спрян и върнат назад.

През 2016 година са регистрирани близо половин милион противозаконни пресичания, след което броят им внезапно спада до и под 200 хиляди в продължение на пет години. През 2021 година - първата на релативно нормализиране на пътуванията след пандемията от COVID-19, те още веднъж започнаха да се усилват и доближиха 330 хиляди през 2022 година

В известието няма разбивка по страни, а България съгласно разпределението на " Фронтекс " е в регион Източно Средиземноморие. Общият доклад за него не дават доста ясна визия до каква степен заключението, че 16% от незаконните пресичания на границата на Европейски Съюз се падат на него, защото тук са още Гърция и Кипър.


Централното Средиземноморие е най-активният миграционен маршрут към Европейски Съюз, представляващ две от всеки пет противозаконни прекосявания (41%) през 2023 година, следван от Западните Балкани (26%).
Миналата година сирийците са направили над 100 хиляди противозаконни прекосявания, най-големият брой измежду всички националности. Следват ги гвинейци и афганистанци. Тези три най-големи групи съставляват над една трета ( 37%) от всички прекъсвания на такива хора по границите.
Статистическите данни демонстрират, че дамите са били 10% от общия брой на всички нерегламентирани прекосявания през предходната година, а децата - други 10%.

" Представените през днешния ден цифри демонстрират разрастващите се провокации, пред които сме изправени при ръководството на външните граници на Европейски Съюз. (...) Също толкоз значимо е да се обърне внимание на филантропичните аспекти на миграцията. Тези числа съставляват освен статистика, само че и действителни хора ", подсети изпълнителният шеф на " Фронтекс " Ханс Лайтенс.

През първите две седмици на януари Испания записва внезапно увеличение с съвсем 300% на годишна база на мигрантите, влизащи по море, най-много (95% от всички) на Канарските острови на към 100 км западно от Африка. Според публични данни, публикувани във вторник и представени от " Ройтерс ", сред 1 и 15 януари общо 3658 мигранти (срещу 921 година по-рано) са влезнали в страната с лодки и до Балеарските острови или континенталния бряг. Много от лодките са рискови за сходно начинание и са препълнени с хора - броят им (80 в този момент против 65 преди година) не се е нараснал фрапантно. Общо за 2023 година Испания регистрира връх на нелегално пристигнали - съвсем 40 хиляди души. Според неправителствената организация Caminando Fronteras в опити да стигнат до испанска територия са починали 6618 души.

Ето някои от главните изводи за 2023 година:
Най-голямо е нарастването по западноафриканските, източносредиземноморските и централносредиземноморските направления.

Маршрутът през Централното Средиземноморие е с 50% нарастване на противозаконните прекосявания на границата спрямо 2022 година (общо към 158 хил).

Източносредиземноморският маршрут продължи възходящата си наклонност след пандемията (около 60 хил спрени опита).

Западноафриканският маршрут означи най-високия си годишен резултат досега с над 40 хиляди случая.

Забележимо нарастване на африканските мигранти (особено от Западна Африка), които в този момент съставляват съвсем половината (47%) от всички спрени.

Броят на непридружените малолетни се е нараснал с 28% по отношение на миналата година, достигайки общо над 20 хиляди през 2023 година

Маршрутът през Ламанша означи над 62 хиляди опита и сполучливи прекосявания (спад от 12% по отношение на миналата година).

Frontex разполага с 2500 чиновници за граничната защита на Европейски Съюз и други, които вземат участие в нейните взаимни интервенции по границите на Европа, като поддържат страните - членки на Европейски Съюз, и трети страни при ръководството на миграционните потоци, предотвратяването и разкриването на трансгранична престъпност, като контрабанда на мигранти, трафик на хора и битка с тероризма.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР