Броят на необитаемите жилища в България расте. Те са 1

...
Броят на необитаемите жилища в България расте. Те са 1
Коментари Харесай

Броят на необитаемите жилища расте


Броят на необитаемите жилища в България пораства. Те са 1 220 416 или над 31% от всички жилища в страната. В същото време от ден на ден хора нямат късмет да се снабдят със личен жилищен парцел или имат потребност от поддръжка, с цел да вземат чартърен. Затова една от главните задания при ръководство на жилищния фонд в България е да се откри метод броят на необитаемите жилища да бъде понижен и да се увеличи тяхната приложимост.

Това е една от задачите, заложени в Националната жилищна тактика, която е качена на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие за публично разискване .

В тактиката се показва, че жилищното строителство непрестанно пораства. В интервала до 2020 година ще бъде надминат строителният взрив от 2007-2009 година с създаване на към 20 хиляди жилища на година. Тези прогнози са направени на база упования стопански напредък в страната и възходящия капиталов интерес, който се показва в търсене на терени и огромния брой издадени строителни позволения. Броят на жилищата надвишава броя на семействата, а жилищното ползване е сравнимо с това в Европейски Съюз (550 жилища/1000 обитатели). Но казусът е, че финансовата досегаемост до жилище се утежнява. Отношението цена/доход нараства. През 2015 година, по данни на Национален статистически институт, цената на жилищата надвишава над 6,6 пъти приходите. За съпоставяне през 2013 година това съответствие е 6,3 или се усилва делът на хората, нуждаещи се от поддръжка за придобиване или наемане на жилище.

Друг разпознат в тактиката проблем е, че публичният жилищен фонд е редуциран до алегоричен дял от 2,4%. Той мъчно се ръководи, заради разпръснатостта му измежду частни жилища в етажна благосъстоятелност, а общините разполагат с лимитирани запаси за неговото поддържане.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР