Броят на надзирателите обаче расте, сочат данните на Министерството на

...
Броят на надзирателите обаче расте, сочат данните на Министерството на
Коментари Харесай

Затворниците в България са намалели двойно за 10 години

Броят на надзирателите обаче пораства, сочат данните на Министерството на правораздаването

За 10 години пандизчиите в България са намалели двойно. Това сочат данните на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " към Министерството на правораздаването, предоставени на " ".

В пандизите и арестите в България към 10 октомври има общо 6496 лишени от независимост и лица, арестувани по реда на Наказателно-процесуален кодекс, т. е. в очакване на присъда. От Министерство на правосъдието не дават детайлности за това за какви закононарушения лежат пандизчиите. От числата обаче се вижда, че те са намалели два пъти от 2012 година Тогава в страната има рекордно доста пандизчии и арестувани - 12 560 души.

" Намаляването на броя на лишените от независимост се дължи на условни присъди и пробация, понижава броят на ефикасните присъди ", разяснява наскоро отрасловият зам.-правосъден министър Мария Павлова. Според данните на Национален статистически институт за 2021 година с ефикасна неоправдателна присъда са завършили делата на 9837 души, което е 34% от общия брой на обвинените. Условно наказани са 14 284 лица (49,4%).

От друга страна броят на надзирателите се е увеличавал през годините, като да вземем за пример през 2015 година те са били 2641, а през 2021 година са 3137, допълват от ГДИН. И изясняват, че съотношението лишени от независимост и арестувани лица по отношение на надзиратели в България е под междинното за страните от Европейския съюз, т.е. имаме повече надзиратели по отношение на лишени от независимост, съпоставяйки се с европейските стандарти.

В момента текат срещи на управлението на Министерство на правосъдието със синдикатите на надзирателите, които готвят митинг за 25 октомври с разнообразни претенции, измежду които и за работния им график, както и за отбрана от експанзията от страна на пандизчиите, корупцията, кадрова политика, условия на труд, политика по приходите, подготовка и образование, техническо застраховане и така нататък

НОВ ЗАТВОР

" България обезверено се нуждае от нов затвор от години и по него можем да се възползваме от десетки милиони по линия на Норвежкия финансов механизъм ", сподели Крум Зарков, когато встъпваше в служба като длъжностен правосъден министър през лятото. Той подреди работата по плана измежду целите си и напомни, че последната социална поръчка за построяването на нов затвор се провали и в този момент следва да се поправят някои от параметрите на плана, защото цените на доста от материалите са се повишили.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР