Броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция, нарасна значително

...
Броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция, нарасна значително
Коментари Харесай

Нараснал е броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция през 2019 г.

Броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция, набъбна доста през предходната година, когато хората, които бягат от безредици в Сирия и Афганистан, се наводниха в страната и по-късно потеглиха към Гърция, съобщи ръководителят на граничната организация на Европейския съюз, представен от " Асошиейтед прес "

Повече от 82 000 мигранти са се пробвали да влязат в Европа без позволение през 2019 година, което е нарастване с 46% по отношение на миналата година, съобщи изпълнителният шеф на Frontex Фабрис Леггери в Брюксел.

" Това се дължи основно на обстановката в Сирия, само че също по този начин и на неустойчивостта в Афганистан и смяната на политиките към афганистанските жители от страна на управляващите на Иран и Пакистан ", сподели Леггери. Той отхвърли да упреква турската брегова защита, като съобщи, че " работи добре " за прихващане на хора, които напущат.

Европейски Съюз се съгласи през 2016 година да даде на Турция до 6 милиарда евро за сирийска помощ за бежанци и други тласъци, с цел да убедят държавното управление в Анкара да спре мигрантите да отпътуват за Гърция. Но от предишното лято източните острови на Гърция се борят за понижаване на пренаселеността в бежанските лагери, където постоянно се появяват огнища на принуждение.

На гръцкия остров Лесбос избухнаха митинги пред най-големия бежански лагер в страната, откакто търсещ леговище умря от прободни рани. Няколко десетки мигранти подпалиха кошчета за отпадък и блокираха трафика отвън лагера, преди да бъдат извикани служители на реда, които да ги разпилян.

Пренаселеността в Мория непрекъснато се утежнява през последната година, защото броят на идващите мигранти и бежанци, употребяващи незаконни направления от Турция до гръцките острови, остава висок.

Frontex съобщи, че броят на идващите през предходната година е най-големият от влизането в действие на съглашението сред Европейски Съюз и Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му не може да поеме тежестта на приемането на 3,6 милиона сирийски бежанци и заплашва да " отвори вратите " за мигрантите да се насочат към Европа. Той търси повече пари от Европейски Съюз и европейците евентуално ще се съгласят.

Анкара също потърси политическа и финансова помощ от Европейски Съюз за основаването на безвредна зона в Северна Сирия, където хората, които бягат от спора, могат да намерят леговище или да бъдат изпратени от Турция, само че европейците не са склонни да се включват. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР