Броят на лекарите на всеки 100 хиляди души население у

...
Броят на лекарите на всеки 100 хиляди души население у
Коментари Харесай

„Числата на седмицата”: Нуждаем се от 29 хиляди медицински сестри и 1000 общопрактикуващи лекари

Броят на лекарите на всеки 100 хиляди души население у нас е леко по-висок от междинния за Европа. Проблемът е, че са неравномерно разпределени. Изчисленията дават от Съвета за стопански разбори, като допълват, че с изключение на 29 хиляди изчезнали медицински сестри, сериозен недостиг се обрисува и при общопрактикуващите лекари, които са с 1000 по-малко от нужното. Авторите на изследването са доцент Ганева и доцент Ганев – преподаватели в Софийския университет. Според Световната здравна организация казусът се задълбочава на всички места по света, като се чака през 2030 година дефицитът на международно равнище да доближи 15 млн. експерти. А, обратно на предстоящото, дефицитът става все по-осезаем и в Европейския съюз поради конкуренцията сред обособените страни във връзка с задържането на експертите.
У нас липсват към 1000 общопрактикуващи лекари, броят на психиатрите би трябвало да се усили с близо 70%, а акушерките би трябвало да са с над 2 хиляди повече. Дефицитът на медицински сестри е най-сериозен. В момента у нас на един доктор се пада по-малко от една здравна сестра, което прави действието на здравната система несъответстващо, защото не покрива условието за две сестри на един доктор, а съгласно Световната здравна организация, те би трябвало да бъдат даже 3. Казано по различен метод, страната ни има незабавна потребност да влее в опазването на здравето още 29 хиляди медицински сестри, което е даже повече от броя, с която разполагаме сега. Като единствено за територията на София-град, са нужни над 8 хиляди.
Как наподобява разпределението в страната във връзка с някои други експерти? В 5 области разполагат с брой лекари на 100 хиляди души население, по-голям от междинния за Европа. Това са областите с трите ни най-големи градове, плюс Плевен и Стара Загора. Във всички останали има дефицит, като той е максимален в Благоевград, Кърджали и Хасково. Единствената област, в която общопрактикуващите лекари са релативно задоволително е Плевен, а недостиг на психиатри няма единствено в Ловеч. Като вероятни решения за този изострен недостиг, създателите на проучването оферират приоритизиране на образованието на медицински експерти – включително и на чужденци, назад привличане на българските експерти от чужбина и доста възстановяване на изискванията на труд и на опциите за кариерно развиване.
По отношение на разпределението на експертите по области е налице мощен дисбаланс. Над половината лекари се намират в шест от всички 28 области в страната. Това са с изключение на столицата, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас. През последните 20 години, максимален растеж се следи в броя на лекарите по дентална медицина. Те са се нараснали в половината области на страната. Акушер-гинеколози, психиатри и акушерки бележат слаб растеж в едвам сред 6 и 8 области. А максимален е спадът при общопрактикуващите лекари. Няма област в страната, където те да не понижават прогресивно. Следват ги медицинските сестри, които са се нараснали само в София и педиатрите, които са станали повече единствено във Варна и Бургас.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР