Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна

...
Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна
Коментари Харесай

Срещу свободата на словото: 293 журналисти по света са в затвора

Броят на публицистите по света, които са зад решетките, доближи най-високото си равнище през 2021 година, сочи ново изследване на организацията с нестопанска цел Комитет за отбрана на публицистите (КЗЖ), съобщи “Ройтерс”.

В отчета се показва, че към 1 декември на актуалната година в пандиза се намират 293 кореспонденти. Най-малко 24 публицисти са били убити поради работата си, а 18 други са починали при условия, които вършат прекомерно мъчно да се дефинира дали са били обект на посягане поради тяхната работа, установи КЗЖ.

Макар че аргументите за вкарване на кореспонденти в пандиза варират сред другите страни, рекордният брой отразява политическите разтърсвания по света и възходящата непоносимост към самостоятелното информиране, акцентира организацията.

" Този рекорден брой отразява две неразривно свързани провокации - държавни управления по света са решени да управляват и ръководят информацията, и са все по-нагли в напъните си да реализират това ", съобщи изп. шеф на КЗЖ Джоел Саймън.

Сред публицистите, които са били убити през 2021 година, са Даниш Сидики, фотограф на „ Ройтерс “, който почина при офанзива на талибаните в Афганистан през юли и Густаво Санчес Кабрера, който беше убит в Мексико през юни.

Китай вкара в пандиза 50 публицисти - най-вече от всички страни, следван от Мианмар (26), където кореспонденти бяха задържани в границите на твърдите ограничения за ограничение на недоволството след военния прелом на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19).

За първи път в листата на КЗЖ са включени публицисти в Хонконг, до чийто арест се е стигнало вследствие на закона за националната сигурност, натрапен от Пекин на мегаполиса през 2020 година Според него всичко, което Пекин счита за подривна активност, сектантство, тероризъм или сговор с непознати сили, се санкционира, като присъдите може да са и пожизнен затвор.

Мексико, където публицистите постоянно са обект на похищения, когато работата им визира незаконни банди или корумпирани чиновници, остава най-смъртоносната за публицисти страна в западното полукълбо, отбелязва КЗЖ в отчета си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР