Броят на жертвите след като силен трус разтърси Афганистан, продължава

...
Броят на жертвите след като силен трус разтърси Афганистан, продължава
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Афганистан след труса непрекъснато расте, вече става дума за стотици

Броят на жертвите откакто мощен трус раздруса Афганистан, продължава да пораства. 

По данни на службите за битка с бедствията магнитутът на земетресението е бил 6,1 по Рихтер. По последни данни починалите са около  950 души, а ранените над 600. Очаква се броят на жертвите да пораства още, до момента в който постъпва информация от отдалечените планински села, написа " Ройтерс ".

Снимки в афганистанските медии демонстрират къщи, превърнати в отломки, а тела, завити с одеяла, лежат на земята.

В избавителните интервенции са употребявани хеликоптери, които да доближат до ранените и да доставят медицински материали и храна, съобщи служителят на вътрешното министерство Салахуддин Аюби.

" Броят на починалите евентуално ще нарасне, защото някои от селата са в отдалечени региони в планините и ще отнеме известно време да се съберат детайлности. "

Земетресението в сряда е най-смъртоносното от 2002 година насам. То е блъснало на към 44 км от югоизточния град Хост, покрай границата с Пакистан, заяви Геологическата работа на Съединени американски щати (ГСС), съобщи през днешния ден.бг.

Повечето от доказаните смъртни случаи са в източната провинция Пактика, където са починали 255 души, а повече от 200 са ранени, добави Аюби. В провинция Хост са починали 25 души, а 90 са били откарани в болница.

Върховният водач на ръководещите талибани Хайбатула Ахундзада сервира съболезнованията си в изказване.

Провеждането на избавителна интервенция може да се окаже съществено тестване за талибаните, които завзеха страната през август и са лишени от огромна част от интернационалната помощ заради глобите.

Трусът е усетен от към 119 млн. души в Пакистан, Афганистан и Индия, оповестиха от EMSC в Twitter, само че нямаше незабавни известия за вреди или жертви в Пакистан.

Според EMSC земетресението е било с магнитуд 6,1, а съгласно USGC - 5,9.

Към предизвикването за афганистанските управляващи се прибавят и неотдавнашните наводнения в доста райони, които съгласно организацията за бедствия са лишили живота на 11 души, ранили са 50 и са блокирали сектори от автомагистрали.

Бедствието се случва в миг, когато Афганистан се бори с тежка икономическа рецесия, откогато талибаните поеха властта, откакто водените от Съединени американски щати интернационалните сили се изтеглиха след две десетилетия война.

В отговор на завладяването на страната от талибаните доста страни постановиха наказания на банковия бранш на Афганистан и понижиха помощта за развиване на стойност милиарди долари.

Хуманитарната помощ обаче продължава да се дава от интернационалните организации, като да вземем за пример Организация на обединените нации.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (UNOCHA) съобщи, че Афганистан е помолил филантропичните организации да оказват помощ в избавителните действия и че в засегнатия от земетресението регион са изпратени екипи.

Говорител на афганистанското външно министерство съобщи, че Афганистан ще приветства интернационалната помощ. Съседен Пакистан съобщи, че работи за даване на помощ.

Големи елементи от Южна Азия са сеизмично дейни, защото тектонската плоча, известна като Индийската плоча, се придвижва на север към Евразийската плоча.

През 2015 година земетресение раздруса отдалечения афганистански североизток, при което починаха няколкостотин души в Афганистан и близкия северен Пакистан.

През януари в Западен Афганистан още веднъж имаше земетресение, при което починаха повече от 20 души.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР