Броят на жертвите продължава да расте и доближава 20 000Българин

...
Броят на жертвите продължава да расте и доближава 20 000Българин
Коментари Харесай

СЗО: Застрашени са и оцелелите в трусовете

Броят на жертвите продължава да пораства и приближава 20 000
Българин е измежду починалите в Турция, жена с BG поданство е в неопределеност

В Сирия дойде първият филантропичен ескорт

На този декор Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че има сериозна опасност за живота и на оцелелелите. От СЗО показаха, че огромен брой от тях са без заслон, вода, храна, горива и електричество и в Турция, и в Сирия, поради което могат да изгубят животите си.

Президентът Реджеп Ердоган разгласи през днешния ден, че в Турция броят на починалите е достигнал 16 170 души в десетте наранени окръга на страната, а ранените са 64 194. Общо 6444 здания са се срутили при земетресенията в понеделник, най-силните от които бяха с магнитуд 7,8 и 7,5. В региона са регистрирани и 1300 вторични труса, като от тях три са били с магнитуд над 6 по Рихтер.

Сред починалите в Турция е и български жител, разгласен за търсене преди четири дни, чието тяло е било намерено в турския град Искендерун, оповестиха от Министерство на външните работи в София. В неопределеност остава 29-годишна жена с българско поданство и 7-месечното є бебе, изчезнали в региона на Антакия. В сряда бе намерено тялото на 5-годишната щерка на дамата.

В Сирия пък жертвите на земетресенията са минимум 3100, а ранените са повече от 5000.

В региона на бедствието в Сирия дойде първият филантропичен ескорт от шест камиона, който мина границата с Турция. Сирийците, наранени от смъртоносните земетресения, се нуждаят от безусловно всякаква филантропична помощ, съобщи специфичният делегат на Организация на обединените нации в Сирия Гайр Педешен. 4,5 милиона души в северната част на страната разчитат съвсем напълно на филантропична помощ. Регионът, който бе разлюлян от земетресението и който е следен от опозицията, е дом на милиони бежанци, разселени поради 12-годишната революция.

Същевременно не престават дейностите по почистване на руините и изваждане на заклещените под тях хора, само че очакванията за разкриване на оживели понижават.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че близо 6500 задгранични спасители от 56 страни (сред които и България) работят на терен в Южна Турция. Той уточни, че страната му е получила оферти за помощ от общо 95 страни и 16 интернационалните организации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР