Броят на жертвите на наводнението в крайбрежния град Дерна на Либия се увеличи до 11 300

...
Броят на жертвите в крайбрежния град Дерна на Либия достигна
Коментари Харесай

Броят на жертвите в крайбрежния град Дерна на Либия достигна 11 300, тъй като усилията за издирване продължават след масивно наводнение, подхранвано от пробиването на два язовира при проливни дъждове, Либийският червен полумесец каза.

Мари ел-Дрезе, генерален секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) в Либия, каза, че други 10 100 души са обявени за изчезнали в средиземноморския град. По-рано здравните власти определиха броя на жертвите в Дерна на 5500. Бурята уби около 170 души и на други места в страната.

Кметът на Дерна, Абдел-Монейм ал-Гаити, каза, че броят им може да се покачи до 20 000 предвид броя на кварталите, които са били отнесени.

Наводнението отнесе цели семейства в Дерна в неделя вечерта и разкри уязвимостите в богатата на петрол страна, която е затънала в конфликт след въстанието през 2011 г., което свали дълго управлявалия диктатор Муамар Кадафи.


„В рамките на секунди нивото на водата внезапно се повиши“, разказа един ранен оцелял, който каза, че е бил отнесен с майка си в изпитанието късно през нощта, преди двамата да успеят да се качат в празна сграда надолу по течението.

„Водата се покачваше заедно с нас, докато стигнахме до четвъртия етаж“, каза неидентифицираният мъж от болничното легло в показания, публикувани от Медицинския център в Бенгази.

„Можехме да чуем писъци. От прозореца видях коли и тела, отнесени от водата. Продължи час или час и половина – но за нас се почувства като година.“

Бурята също уби около 170 души в други части на източна Либия, включително градовете Байда, Суза, Ум Разаз и Мардж, каза министърът на здравеопазването Отман Абдулджалил.

Загиналите в източна Либия включват най-малко 84 египтяни, чиито останки бяха прехвърлени в родната им страна в сряда. Повече от 70 идват от едно село в южната провинция Бени Суеф. Либийските медии също съобщиха, че десетки судански мигранти са били убити при бедствието.

Interactive_Libya_Derna_flooding

Погребани тела, докато мисията за търсене продължава

Дерна е започнала да погребва мъртвите си, предимно в масови гробове, каза Абдулджалил.

Повече от 3000 тела бяха погребани до четвъртък сутринта, докато други 2000 все още се обработваха. Повечето от мъртвите са погребани в масови гробове извън Дерна, докато други са прехвърлени в близките градове.

Абдуджалил каза, че спасителните екипи все още претърсват разрушени сгради в центъра на града, а водолази претърсват морето край Дерна.

Неизброими бройки може да бъдат погребани под наноси от кал и отломки, включително преобърнати коли и късове бетон, които се издигат на височина до 4 метра (13 фута). Спасителите се борят да докарат тежко оборудване, тъй като наводненията отмиха или блокираха пътищата, водещи към района.

„Това бедствие беше жестоко и брутално“, каза Ян Фридез, ръководител на либийската делегация на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), който имаше екип в Дерна, когато наводненията връхлетяха.

„Вълна с височина 7 метра [23 фута] унищожи сградите и отми инфраструктурата в морето. Сега членове на семействата са изчезнали, мъртви тела се измиват обратно на брега, а домовете са разрушени.“

ICRC разпространява 6000 чувала за трупове, за да помогне на властите и Либийското общество на Червения полумесец да „осигурят достойно отношение към мъртвите“.

Световната здравна организация и други хуманитарни групи в петък призоваха властите в Либия да спрат да погребват жертвите на наводненията в масови гробове.

„Призоваваме властите в общности, засегнати от трагедия, да не бързат с масови погребения или масови кремации“, каза д-р Казунобу Коджима, медицински служител по биобезопасност и биосигурност.

Лоша поддръжка, лоша инфраструктура

Достъпът до Дерна остава силно затруднен, тъй като пътищата и мостовете са унищожени, а електрическите и телефонните линии са прекъснати в широки райони, където най-малко 30 000 души вече са без дом.

Организацията на обединените нации каза, че „с колапса на повечето пътища общината [на Дерна] призовава съответните власти да създадат морски коридор за спешна помощ и евакуации“.

Ръководителят на Световната метеорологична организация на ООН Петери Таалас каза, че много смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати, ако системите за ранно предупреждение и управление при извънредни ситуации са функционирали правилно в пострадалата от война страна.

С по-добра координация „те можеха да издадат предупрежденията и силите за управление на извънредни ситуации щяха да успеят да извършат евакуацията на хората, а ние можехме да избегнем повечето човешки жертви“, каза Таалас.

>

По-рано тази седмица заместник-кметът на Дерна Ахмед Мадруд каза пред Ал Джазира, че язовирите не са били правилно поддържани от 2002 г.

Анас Ел Гомати, основател и директор на института Sadeq, обвини източните власти, че пренебрегват критичната инфраструктура и поддръжката на града.

„Корупцията и лошото финансово управление са причината зад пропадащата инфраструктура, която измъчва Либия от десетилетия“, каза той.

„Но последователните режими са виновни и органът за военни инвестиции е този, който е канибализирал обществената инфраструктура на Либия на изток, унищожавайки я, за да бъде контрабандирана и продадена за скрап.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР