Броят на жертвите на мощното цунами, причинено от вулканично изригване

...
Броят на жертвите на мощното цунами, причинено от вулканично изригване
Коментари Харесай

С над 100 се увеличиха жертвите на цунамито в Индонезия, ранените - с близо 200

Броят на жертвите на мощното цунами, породено от вулканично изригване в Индонезия, доближи 168 души, оповестява Агенция Франс Прес. „ Броят на починалите досега е 168 души. Други 745 са потърпевши. Издирваме 30 души “, заяви представителят на индонезийската Агенция за попречване на стихийните бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.

БГНЕС напомня, че мощно цунами удари Индонезия, породено от вулкан, прочут като " детето " на именития Кракатау. „ Десетки здания са били унищожени от вълната, която удари плажовете в Южна Суматра и западният завършек на Ява към 21:30 часа локално време в събота “, съобщи в изказване формалният представител на индонезийската Агенция за попречване на стихийните бедствия Сутопо Нугрохо. Властите считат, че цунамито може да е провокирано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно срутване, последвало изригването на Анак Кракатау, дребен остров в Зондския проток сред Ява и Суматра.

Индонезийската геологическа организация проверява аргументите, споделя Нугрохо, добавяйки, че броят на жертвите евентуално ще нарасне. Анак Кракатау е дребен вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 година. Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в т. н. Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат огромна част от международните вулканични изригвания и трусове.

Страната регулярно изживява смъртоносни трусове, най-скорошното бе в град Палу на остров Сулавеси, където земетресение и последвало цунами убиха хиляди хора. Анак Кракатау е един от 127-те дейни вулкана, които се простират по дължината на архипелага.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР