Броят на издадените разрешителни за строеж в рамките на година

...
Броят на издадените разрешителни за строеж в рамките на година
Коментари Харесай

Повече жилища, по-високи цени: 19% е ръстът на разрешителните за строеж

Броят на издадените разрешителни за градеж в границите на година е скочил с близо 20%. Това демонстрират данните на Националната статистика.

Като студент Венета Стоева живее чартърен против 550 лева месечно, само че обмисля в бъдеще да купи личен дом: „ Може би нямам желание за квартал, може би за апартамент да е най-малко тристаен. “ 

Снимка: iStock

Кредитните консултанти регистрират, че част от пазара на парцели в столицата е движен от родителите на студенти.

„ Когато студент се появи в София от малко обитаемо място да бързат да му купят жилище в София, съвсем всеки ден имаме такива съвещания “, сподели Тихомир Тошев, Асоциация на кредитните консултанти.

Вижте последните данни на Българската национална банка

Най-много жилища следва да бъдат стартирани в София, а по-късно се подреждат Пловдив, Варна, Бургас, и Кърджали. За година цените са нарастнали сред 8 и 10 на 100, показват кредитните консултанти. И макар че за някои семействата парцелите остават недостъпни, търсенето надвишава предлагането:

„ Всички желаят да живеят в огромния град и този приток който към София е най-силен, продължава да движи пазара на парцели “, изясни Тошев.

Снимка: iStock

Според икономист за ползата към парцелите има и други аргументи.

„ Ниските лихви по ипотечните заеми и на второ място културата на българския спестител, който обича да влага своите средства - това са жилищата, недвижимите парцели “ съобщи Стоян Панчев.

На банките не им трябват пари сега и по тази причина дават ниски лихви, изясни Стойне Василев

Експертите предизвестяват инвестиращите в парцели да са деликатни, в случай че чакат парите да им потрябват до година, две - тъй като при препродажбата може да не получат чаканата облага.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР