Броят на избирателите по избирателни списъци надхвърля 6 млн. и

...
Броят на избирателите по избирателни списъци надхвърля 6 млн. и
Коментари Харесай

Избирателите в списъците са над 6 млн. и 600 хил. души

Броят на гласоподавателите по изборни описи надвишава 6 млн. и 600 хиляди души - 6 602 990. Това съобщи на брифинг през днешния ден представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Той изясни, че това не е окончателният брой на гласоподавателите, които имат право на глас, защото в изборния ден се дописват хора в изборните описи.

Разпратени са хартиените бюлетини и машините за гласоподаване отвън страната, съобщи той и добави, че са образувани съставите на СИК. По думите му в страната ще бъдат разкрити 11 636 секции. 9369 са секциите с машини за гласоподаване, от които в 1105 ще се гласоподава с две устройства. В 2785 секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини, съобщи той.

Извън страната секциите са 755. В 301 секции ще се гласоподава машинно, като са планувани 539 устройства. В 454 секции ще се гласоподава на хартия, сподели още Томов.

Той заключи, че за вота на 2 октомври ще бъдат употребявани общо 11 013 машини, както и че са разпечатани 7 963 400 бюлетини, 710 хиляди - отвън страната

По думите му за 240-те места в Народното събрание кандидатури са получени от 1954 дами и 4670 мъже. Регистрираните претенденти в две листи са 1296. 

В изборния ден са регистрирани четири социологически организации, които ще правят изследване „ на изхода “ (exit poll). Това са " Алфа рисърч ", " Галъп интернешънъл болкан ", Изследователски център " Тренд " и " Маркет линкс ". 

За наблюдаващи са регистрирани 18 организации, добави Росица Матева, представител на ЦИК.

Тя напомни, че предстоят да бъдат оповестени и спомагателни секции в лечебните заведения, обществените заведения и местата за задържане. Лицата, които бъдат вписани в тези описи, ще бъдат предадени към Групово дело „ ГРАО “ и ще бъдат заличени от описите по непрекъснат адрес, сподели тя. 

Ако в изборния ден се появи лице, което не е включено в листата за гласоподаване, членовете на СИК би трябвало да ревизират дали не е включено в лист на неразрешени или заличени лица, съобщи Матева. По думите ѝ процедурите в такива обстановки са в детайли разказани в методическото управление на уеб страницата на ЦИК. 

Нямат право да гласоподават и лица, които имат регистриран сегашен адрес, само че не са подали заявление за гласоподаване по този адрес. Това са най-честите регистрирани нарушавания на Изборния кодекс, длъжни сме да изпратим тези данни на прокуратурата, сподели още Матева.

В петък ще стартира превозването на машините за гласоподаване към районните изборни комисии, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Това ще се случи по авансово одобрен логистичен проект, като полицейски конвой ще съпътства устройствата.

Утре ще бъдат предадени машините за гласоподаване в 26 области в страната, а в събота – в София – град и София – област.

Министерство на вътрешните работи ще показват на специфичен брифинг на следващия ден сутринта систематизирани данни за подхванатите от ведомството дейности в подтекста на подготовката за произвеждането на изборите за Народно заседание на 2 октомври.

В страната са планувани над 9300 машини за гласоподаване за вота на 2 октомври. От Министерството на външните работи по-рано през днешния ден оповестиха, че машинно гласоподаване е планувано в 300 секции в чужбина, като в 238 от тях ще има по две машини, а в 62 секции - по една. Общо са превозени 538 машини - със 122 повече от предходната години.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР