Броят на ипотечните кредити е намалял с 2% от миналата

...
Броят на ипотечните кредити е намалял с 2% от миналата
Коментари Харесай

Дацов: Ако БНБ вземе мерки, лихвите по жилищните кредити ще скочат

Броят на ипотечните заеми е намалял с 2% от предходната година, а 20%-ият растеж в цената на този вид заеми идва от нарастването на цените. Това сподели кредитният съветник Тихомир Тошев в ефира на предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS. Думите му са във връзка оповестения преди дни от Българска народна банка отчет за жилищното кредитиране, съгласно който за година банките са раздали над 5 милиарда лв. на семействата.

„ 50% от покупко-продажбите с парцели на пазара са с пари в брой, само че в последните 18 месеца има спад ", изясни Тошев.

Според финансиста Любомир Дацов лихвите съвсем не са се трансформирали през последната година. В същото време внезапно са се нараснали размерите в ипотечното кредитиране. „ Ако Българска народна банка вземе ограничения, ще бъде обикновено да има нарастване на лихвите по жилищните заеми ", добави Дацов.

„ Над 78 милиарда лв. са спестяванията на българите в банките. Изтеглените заеми са за към 35 милиарда лв.. Банките са свръхликвидни ", посочи Тошев. По думите му междинният размер на заема е към 190 000 лв. за страната и 240 000 лева - за София.

„ Пазарът се концентрира в огромните градове. Предпочитани са тристайните жилища. В последните месеци има задържане и усмиряване на цените, само че те евентуално ще се покачат с 0,2-0,5% ", добави той.

Консултантът предложи клиентите добре да преценяват опциите си да изплащат взетите заеми.

Според Дацов цените на пазара на парцели са по-високи от естественото. „ Кредитирането помпа в допълнение инфлацията, тъй като цените се отнасят към равнището ѝ и се регистрират в този показател, което да се отрази на влизането ни в еврозоната ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР