Броят на инвитро бебетата се увеличава, показва анализът на "Индекс

...
Броят на инвитро бебетата се увеличава, показва анализът на "Индекс
Коментари Харесай

Броят на инвитро бебетата се увеличава

Броят на инвитро бебетата се усилва, демонстрира анализът на "Индекс на лечебните заведения " - взаимна самодейност на "Галъп интернешънъл " и профилирания уебсайт clinica.bg.

Според данните 1294 са родените бебета инвитро с държавно финансиране, които са заченати през 2018 година или с 271 повече от миналата година. Общо 4020 процедури са били осъществени през 2018 година, за които е платил фондът. От тях с раждане са приключили 1050, а появилите се бебета са 1294. Броят им е по-голям от ражданията, защото някои от тях са били многоплодни. Основната част от процедурите са осъществени посредством метода ICSI, както и със свежи прехвърляния, демонстрират още данните. Имплантираните размразени прехвърляния са били 366, а направените опити посредством метода IVF - 315.

През 2018 година с държавния фонд са работили 32 клиники против 34 през миналата. Успеваемостта им е достигнала 26.11 на 100, като се е повишила с по-малко от % спрямо миналата година (25.51 процента).

Почти 50 на 100 от опитите - 1952, се правят в три от лечебните заведения - "Надежда Репродуктив ", "Д-р Щерев " и "Селена ". В 22 от клиниките, които работят с фонда, пък е имало по-малко от 100 процедури на година.

Възобновяват инвитро процедурите

Набюденията на Индекс за лечебните заведения за 2019 година в региона на инвазивната кариология са, че отварянето на нови структури по инвазивна кардиология у нас e спряло. Броят на тези клиники в страната остава непрекъснат и даже бележи леко намаляване за трета поредна година. Данните за правенето на показателя са предоставени от НЗОК.

58 са били инвазивните кардиологии с контракт със здравната каса в страната през миналата година. Толкова е бил броят им през 2018 година, а през 2017 година те са били с една повече - 59. Това значи, че масираното "роене " на структурите по инвазивна кардиология у нас към този момент е завършило, разясняват анализаторите. За съпоставяне през предходните пет години - от 2013 до 2018, у нас бяха открити 18 инвазивни кардиологии.

Причините за неналичието на нови структури са разнообразни. Сред тях са пренасищането на пазара с сходни услуги, неналичието на задоволително медицински сестри и на лекари, както и напъните на страната. През последните години се направиха редица рестриктивни стъпки във връзка с откриването на нови лечебни заведения, като закъснение на финансирането им от здравната каса с една година, по-строг позволителен режими за разкриването им, което към този момент става единствено с позволение на Министерски съвет, се отбелязва в разбора.

Въпреки огромния брой на структурите по инвазивна кардиология, разпределението им на територията на страната е неравномерно. Почти една четвърт от тях - 13, са ситуирани в столицата, а повече от половината (33) са ситуирани в шестте най-големи града у нас - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Oбемът на активността в инвазивните кардиологии през миналата година бележи леко нарастване. Броят на диагностичните процедури е повишен от 40 511 през 2018 година на 40 937 през 2019 година, а при лечебните - от 36 154 на 37 648. Броят им варира в обособените лечебни заведения от под 10 - МБАЛ "Св. Панталеймон "- Ямбол, до над 2000 - "Аджибадем Сити Клиник " - София.

За първи път през миналата година здравната каса регистрира какъв е броят на диагностичните процедури, при които експертите са разкрили патологични проблеми, които имат потребност от лекуване. Средно за страната този индикатор е над 74 на 100 като варира в обособените клиники от под 40 % - "Дева Мария ", "Г. Странски ", "Унихоспитъл ", "Александровска ", до над 90 % - УМБАЛ-Бургас, "Св. Ив. Рилски " в София, Софиямед, УМБАЛ- Пловдив, "Ст. Киркович ", "Сити Клиник " Монтана, МБАЛ-Хасково, "Братан Шукеров ", "Тота Венкова " и други Този индикатор ненапълно ориентира доколко осъществените диагностични интервенции са били основателни.

Делът на незабавните случaи, които са минали през инвазивните кардиологии, демонстрира лек спад от 25.22 през 2017 година на 23.86 през миналата. Съотношението на най-тежките случаи - с изострен коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент, варира в обособените клиники от 0 до над 60 на 100. Най-високо то е било в, "Хигия "-Пазарджик (60.08), МБАЛ-Хасково (45.02), МБАЛ-Благоевград (44.44), УМБАЛ-Пловдив (44.35) и други

През предходната година у нас са сложени и 4551 пейсмейкъра в 25 лечебни заведения. Броят на пациентите по отношение на 2017 година се е нараснал с 227, а лечебните заведения, където се слагат - с три.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР