Броят на индустриалните роботи в Китай нараства с бързи темпове(снимка:

...
Коментари Харесай

Китай компенсира с роботи намаляването на работната сила


Броят на индустриалните роботи в Китай нараства с бързи темпове
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година във фабриките на Китай са конфигурирани съвсем толкоз индустриални роботи, колкото в целия останал свят. Това удостоверява уговорката на страната да усили индустриалния си потенциал макар намаляващото население в трудоспособна възраст.

През 2021 година доставките на промишлени роботи за Китай са нарастнали с 45% по отношение на миналата година, надхвърляйки 243 хиляди единици, заяви Уол Стрийт Джърнъл, базирайки се на настоящи данни на Международната федерация по роботика.
още по темата
Една от аргументите за бързата автоматизация на Китай е желанието на държавното управление да понижи изоставането от водещите западни страни във връзка с роботизацията на индустриалните процеси. Съществена роля играе фактът, че популацията на Китай застарява и надлежно предлагането на работна ръка понижава, а заплатите порастват.

Средната почасова продуктивност на труда в Китай през 2021 година е била 1/4 от тази в страните от Г-7 и една пета от тази в Съединени американски щати, по данни на Conference Board. Освен това растежът на продуктивността в Китай в последно време се забави. След като в интервала 2000-2010 година този индикатор растеше приблизително с 9% годишно, в този момент се чака нараства със 7,4% годишно през идващото десетилетие.

Китайските младежи избират да работят в разрастващия се бранш на услугите вместо в производството. Международната организация на труда пресмята, че към 147 милиона души са били заети в индустриалния бранш на Китай през 2021 година по отношение на пика от 169 милиона през 2012 година През същия интервал заетостта в бранша на услугите е повишена с 32% до към 365 милиона души.

Заводската автоматизация също ще разреши на фабриките да правят по-сложни интервенции, които изискват по-голяма точност. Но макар растежа на бранша на роботиката в Китай, множеството от конфигурираното там съоръжение е създадено в чужбина, най-много в Япония.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР