Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в

...
Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в
Коментари Харесай

Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната

Броят на имотните покупко-продажби във Варна бележи максимален спад в страната. За първите три месеца на 2023 година понижението е над 36 % по отношение на последното тримесечие на предходната година. Голямата разлика е вследствие на купуваните жилища от украински жители в края на 2022 година, съобщи Николай Стоянов, мениджър  в огромна организация за недвижими парцели, съобщи БНР.

Според него спад на покупко-продажбите има в цялата страна. По думите му, един от факторите за отдръпването на купувачите до момента е бил фактът, че нямаме постоянно държавно управление, което поражда възприятие за неустановеност. За охлаждането на имотния пазар са съдействали инфлацията и страхът на хората, че се чака повишаване на лихвите по ипотечни заеми, изясни още специалистът. Той успокои, че в България не се чака растеж на лихвите както в някои други европейски страни, защото българите държат доста пари от спестявания в банките, като уточни, че привлеченият запас е над 70 милиарда лв..

Стоянов предвижда обаче, че предстоящото намаляване на цените на парцелите няма да се случи поради повишаването на строителните материали.

През последните години, изключително след пандемията, се търсят по-големи жилища, след нуждата за пространство за работа от у дома, сподели още той. Стоянов чака през второто полугодие предлагането на парцели да се усили и да се обърне досегашната наклонност - търсенето да е по-голямо. Според него хората, които са закупили парцели, с цел да опазят парите си от инфлацията, ще стартират да ги продават. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР