Броят на хората, засегнати от глад в световен мащаб, е

...
Броят на хората, засегнати от глад в световен мащаб, е
Коментари Харесай

ООН: Глад мъчи 828 милиона души през 2021 г.

Броят на хората, наранени от апетит в международен мащаб, е повишен до 828 милиона през 2021 година, което е нарастване с към 46 милиона по отношение на 2020 година и 150 милиона след експлоадирането на пандемията КОВИД-19.

Това твърди отчет на Организация на обединените нации, който дава нови доказателства, че светът се отдалечава от ден на ден от задачата си да постави завършек на глада, продоволствената неустановеност и недохранването във всичките им форми до 2030 година, оповестява на страницата си Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО).

Изданието за 2022 година на „ Състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света “ (SOFI) показва настояща информация по тематиката, в това число най-новите оценки за разноските и достъпността на здравословното хранене. Докладът също по този начин преглежда методите, по които държавните управления могат да пренасочат сегашната си поддръжка за селското стопанство, за

да понижат разноските за здравословни диети, имайки поради лимитираните публични запаси, налични в доста елементи на света.

Докладът е оповестен взаимно от Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (ФАО), Международния фонд за развиване на земеделието (IFAD), Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации (WFP) и Световната Здравна организация (СЗО).

Според числата делът на хората, наранени от апетит, е останал релативно неизменен от 2015 година до 2020 г, след което е скочил и е траял да нараства през 2021 година до 9,8 % от международното население. Това се съпоставя с 8 % през 2019 година и 9,3 % през 2020 година

Около 2,3 милиарда души в света (29,3 процента) са били с умерена или тежка хранителна неустановеност през 2021 година - с 350 милиона повече спрямо преди експлоадирането на пандемията КОВИД‑19.

Близо 924 милиона души (11,7 % от международното население) са изправени пред тежка продоволствена неустановеност, което е нарастване от 207 милиона за две години.

Разликата сред половете в продоволствената неустановеност е траяла да нараства през 2021 година 31,9 % от дамите в света са с умерена или тежка продоволствена неустановеност, спрямо 27,6 % от мъжете – разлика от повече от 4 процентни пункта спрямо 3 процентни пункта през 2020 година

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си разрешат здравословна диета през 2020 година, което е със 112 милиона повече от 2019 година

Това отразява резултатите от инфлацията в потребителските цени на храните, произлизащи от икономическото влияние на пандемията от КОВИД-19 и ограниченията, въведени за нейното ограничение.

Приблизително 45 милиона деца под петгодишна възраст са страдали от най-смъртоносната форма на недохранване, която усилва риска от гибел при децата до 12 пъти.

Освен това 149 милиона деца на възраст под пет години са имали занимателен напредък и развиване заради хронична липса на съществени хранителни субстанции в диетата си, до момента в който 39 милиона са с наднормено тегло.

Постигнат е прогрес във връзка с изключителното кърмене, като през 2020 година близо 44 % от бебетата под шестмесечна възраст са били извънредно кърмени в международен мащаб. Това към момента е под задачата от 50 % до 2030 година Голямо безпокойствие е, че две от всеки три деца не се хранят с минималната разнообразна диета, от която се нуждаят, с цел да порастват и развиват цялостния си капацитет.

В бъдеще прогнозите са, че близо 670 милиона души (8 % от международното население) към момента ще бъдат изправени пред апетит през 2030 година – даже в случай че се вземе поради световното икономическо възобновяване.

Това е сходно число на 2015 година, когато задачата за преустановяване на глада, продоволствената неустановеност и недохранването до края на това десетилетие беше сложена в границите на Програмата за стабилно развиване до 2030 година

В същото време, продължаващата война в Украйна, която включва два от най-големите международни производители на съществени зърнени култури, маслодайни семена и торове, нарушава интернационалните вериги на доставки и покачва цените на зърно, торове, сила, както и подготвена за приложимост лечебна храна за деца с тежко недохранване.

Това се случва, до момента в който веригите за доставки към този момент са неподходящо наранени от все по-честите рискови климатични феномени, изключително в страните с ниски приходи, и има евентуално отрезвяващи последствия за световната продоволствена сигурност и хранене.

Този ​​доклад неведнъж акцентира усилването на тези съществени мотори на продоволствената неустановеност и недохранването: спорове, крайни климатични условия и стопански разтърсвания, съчетани с възходящи неравенства, пишат ръководителите на петте организации на Организация на обединените нации в тазгодишния увод. Според тях, залогът не е дали компликациите ще продължат да се случват или не, а по какъв начин би трябвало да предприемем по-смели дейности, с цел да изградим резистентност против бъдещи шокове.

Докладът отбелязва като поразително, че международната поддръжка за хранително-вкусовия и селскостопанския бранш е приблизително съвсем 630 милиарда щатски $ годишно сред 2013 година и 2018 година Лъвският дял от нея отива при обособените фермери посредством търговски и пазарни политики и фискални дотации.

Но огромна част от тази поддръжка освен изкривява пазара, а и не доближава до доста фермери, вреди на околната среда и не предизвиква производството на питателни храни, които съставляват здравословна диета. Това частично е по този начин, тъй като дотациите постоянно са ориентирани към производството на съществени храни, млечни артикули и други храни от скотски генезис, изключително в страните с високи и над междинните приходи.

Оризът, захарта и месата от разнообразни типове са най-стимулираните хранителни артикули в международен мащаб, до момента в който плодовете и зеленчуците са относително по-малко подкрепяни, изключително в някои страни с ниски приходи.

Данните демонстрират, че в случай че държавните управления пренасочат ресурсите, които употребяват, с цел да подтикват производството, доставката и потреблението на питателни храни, те ще допринесат за това здравословните диети да станат по-евтини, по-достъпни и обективни за всички. Световната здравна организация поддържа напъните на страните за възстановяване на питателните системи посредством данъчно облагане на нездравословните храни и субсидиране на здравословни варианти, отбрана на децата от нездравословен маркетинг и обезпечаване на ясни етикети за питателните стойности, разяснява генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус.

И най-после, отчетът също показва, че държавните управления биха могли да създадат повече за понижаване на комерсиалните бариери за питателни храни, като плодове, зеленчуци и варива.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР