Броят на хората в света ще достигне своя пик по-рано

...
Броят на хората в света ще достигне своя пик по-рано
Коментари Харесай

Световната демографска бомба може никога да не избухне

Броят на хората в света ще доближи своя пик по-рано и ще се намали по-бързо от досегашните прогнози, а " демографската бомба ", от която мнозина се притесняваха, може и да не избухне. Това демонстрират данните от нов отчет, представен от „ Гардиън ”.

Проучването, поръчано от Римския клуб, предвижда, че при сегашните трендове международното население ще доближи своя връх от 8,8 милиарда доникъде на века, след което бързо ще намалее. Пикът би могъл да настъпи още по-рано, в случай че държавните управления подхващат прогресивни ограничения за повишение на междинните приходи и равнището на обучение.

Новите прогнози са добра вест за световната околна среда. След превъзмогването на демографския напор натискът върху природата и климата би трябвало да стартира да понижава, както и обвързваното с него обществено и политическо напрежение.

Авторите обаче предизвестяват, че намаляването на раждаемостта единствено по себе си няма да реши екологичните проблеми на планетата, които към този момент са съществени при 7,8 милиарда души и се дължат главно на несъразмерното ползване на едно богато малцинство.

Намаляващото население може да сътвори и нови проблеми, като да вземем за пример намаляването на работната мощ и по-голямото натоварване на опазването на здравето, обвързвано със застаряването на обществото, както откриват страни като Япония и Южна Корея.

Един от създателите на отчета, Бен Калегари, съобщи, че констатациите са мотив за оптимизъм, само че има и измама. " Това ни дава съображение да считаме, че демографската бомба няма да избухне, само че към момента сме изправени пред обилни провокации от позиция на околната среда. Нужни са доста старания, с цел да се оправим с актуалната парадигма на развиване, обвързвана със свръхпотреблението и свръхпроизводството, които са по-големи проблеми от броя на популацията. "

Предишни изследвания представшха по-мрачна картина. Миналата година Организация на обединените нации пресметна, че международното население ще доближи 9,7 милиарда души доникъде на века и ще продължи да нараства няколко десетилетия по-късно.

Новата прогноза, оповестена е направена от колектива Earth4All, включващ водещи научни и стопански институции в региона на околната среда, в това число Института за проучване на въздействието на климата в Потсдам, Центъра за резистентност в Стокхолм и Норвежкото бизнес учебно заведение BI. Те са поръчани от Римския клуб за продължение на неговото основополагащо проучване " Граници на растежа " отпреди повече от 50 години.

Докладът се основава на нова методология, която включва обществени и стопански фактори, които имат потвърдено влияние върху раждаемостта, като повишение на просветителните равнища, изключително за дамите, и възстановяване на приходите. Той обрисува два сюжета според от степента, в която се организират тези политики.

В случай на опазване на нормалната процедура се планува съществуващите политики да са задоволителни, с цел да се ограничи повишаването на международното население до под 9 милиарда през 2046 година и по-късно да намалее до 7,3 милиарда през 2100 година Те предизвестяват, че това е прекомерно малко и прекомерно късно: " Въпреки че сюжетът не води до очевиден екологичен или цялостен климатичен срив, вероятността от районни публични земетресения въпреки всичко нараства през десетилетията до 2050 година вследствие на задълбочаващите се обществени разделения както вътре в обществата, по този начин и сред тях. Рискът е изключително изострен в най-уязвимите, неприятно ръководени и екологично уязвими стопански системи. "

При втория, по-оптимистичен сюжет, при който държавните управления по света покачват налозите върху богатите, с цел да влагат в обучение, обществени услуги и възстановяване на равенството, се чака броят на популацията да доближи 8,5 милиарда още през 2040 година, а по-късно да намалее с повече от една трета до към 6 милиарда през 2100 година При този сюжет те плануват обилни изгоди за човешкото общество и естествената среда доникъде на века.

" Към 2050 година излъчванията на парникови газове са с към 90 % по-ниски от тези през 2020 година и не престават да понижават ", се показва в отчета. " Оставащите в атмосферата излъчвания на парникови газове от промишлените процеси от ден на ден се отстраняват посредством хващане и предпазване на въглероден диоксид. С напредването на века се улавят повече въглеродни излъчвания, в сравнение с се съхраняват, като по този метод световната температура се задържа под 2C над прединдустриалните равнища. Дивата природа последователно се възвръща и на доста места още веднъж стартира да процъфтява. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР