Броят на хората в неизвестност след горските пожари в Мауи може да спадне до под 50, казва губернаторът на Хавай

...
Броят на хората в неизвестност след смъртоносните пожари в Мауи
Коментари Харесай

Броят на хората в неизвестност след смъртоносните пожари в Мауи може да падне под 50, като официално съобщение ще бъде направено в петък, каза губернаторът на Хавай Джош Грийн пред Джейк Тапър от CNN.

Докато миналата седмица властите обявиха, че 388 души са в неизвестност, Грийн каза, че оттогава властите са постигнали „голям напредък“ в намирането на хора. Броят на загиналите при пожарите остава 115.

„Официалното съобщение ще бъде утре от ФБР и групата, която работи по това“, каза Грийн в интервю в четвъртък.

„Мисля, че утре ще чуем число с по-ниски двуцифрени числа, надяваме се под 50“, каза Грийн. „И не е голяма утеха, защото сърцата ни са разбити, че със сигурност загубихме 115 души, но е нещо, за което сме благодарни, че не са 800 или 1000, както хората прогнозираха по-рано. Но утре трябва да имаме много по-строг брой за всички.“

 Жителят на Мауи Дейвид Гобел описва бягството на семействата си от опустошителния горски пожар
Жителят на Мауи Дейвид Гобел описва бягството на семействата си от опустошителния горски пожар Ноа Томкинсън / LSM

Грийн поиска от главния прокурор да извърши „всеобхватен преглед“ на пожарите от 8 август, тъй като властите на острова са изправени пред нарастващ контрол върху това дали е могло да се предприемат повече действия, за да се предупредят жителите, тъй като пламъците предизвикаха хаос, опустошавайки Лахайна.

Кметът на Мауи Ричард Т. Бисен каза в изявление в четвъртък, че се опитва да изясни какво се е случило в първите дни на горските пожари, когато дори висши служители бяха хванати неподготвени от тежестта на бързо ескалиращата ситуация.

„Ранните часове на бедствието се разиграха с нашите екипи за спешно реагиране, изправени пред условия, които бяха изключително трудни, със силен вятър, падащи отломки, включително стълбове за комунални услуги, и бързо напредващ горски пожар“, каза Бисен. „Тежестта на удара не беше ясна в първите часове, тъй като нашите пожарникари и полиция на място положиха всичките си усилия и действия, за да помогнат на хората в районите.“

„Когато настъпи вечерта на първия ден, ужасяващите последици от горския пожар в Лахайна станаха очевидни“, каза Бисен.

Кметът каза, че за пръв път на сутринта на 9 август научил, че има загинали хора.

„Осъзнаването, че сме загубили животи, беше опустошително“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР