Броят на хората, решили да се пенсионират до една година

...
Броят на хората, решили да се пенсионират до една година
Коментари Харесай

Ранните пенсионери трябва задължително да прочетат това

Броят на хората, решили да се пенсионират до една година по-рано, се е нараснал двойно единствено за последните четири години, сочат данните на Националния застрахователен институт (НОИ).

Те получават пожизнено понижена с 0,4% месечно пенсия, само че все пак са предпочели да приключат с постоянната работа. През 2019 година предварително пенсионирани са 14 901, а през 2022 година броят им е 34 816. Средствата, нужни за изплащането на тези пенсии, пък нарастват четирикратно.

Хипотези

Изискването за предварително пенсиониране е да си покрил нужния за съответната година стаж, който за 2024 година е и 36 година и 6 м. зa жeнитe и 39 година и 6 м. зa мъжeтe. Необходимата възраст пък е 62 година и 2 м. за дамите и 64 година и 7 м. за мъжете. Няколко са вероятните хипотези за предварително пенсиониране. През последните години една огромна група от хората в пенсионна възраст имат задоволителен стаж, само че не дават отговор за навършената възраст, която всяка година се усилва с по 2 месеца. Затова и вземат решение да се възползват от регламентираната през 2016 година опция. Не е за пропускане и фактът, че при пенсиониране се получават от 2 до 6 заплати вкупом, разясняват специалисти в региона на пенсионната система.

Друг претекст за тези, които вземат решение да излязат в пенсия предварително, е да продължат да работят с пенсия и заплата, в случай че останат на същата служба със същия размер на заплащането. " Основният претекст е да получават пенсия и заплата, като продължат да работят “, разяснява за " Телеграф “ икономистът Мика Зайкова. Според нея това е " насилствена мярка “, тъй като приходите не могат да доближат издръжката на живот.

" Дори междинната пенсия да е близка до минималната работна заплата, отново средствата не са задоволителни. Инфлацията може и да понижава, само че като я дефинираме, не вземаме показателя на потребителските цени, а той въобще не понижава “, добави Зайкова. Сред пенсионираните предварително с понижена пенсия има и такива, които не престават да работят на цивилен контракт и това ги освобождава от задължението да заплащат пенсионни осигуровки. Идеята гражданските контракти да се уеднаквят с трудовите не мина през Народното събрание, тъй че пенсионерите ще продължат да заплащат единствено здравни осигуровки. Освен всичко останало понижените пенсии се актуализират като всички останали всяка година със съответния % по Швейцарското предписание.

Размер

Средният размер на пенсиите за предходната година у нас бе 827,14 лева Средната пенсия при мъжете е на стойност 836 лева, а при дамите е с над 100 лева по-ниска - 706,25 лева Почти 560 лева е междинният приход, който получават хората с неработоспособност при общо заболяване. При земеделските стопани и кооператори тя е приблизително 750 лева Средният размер на понижените пенсии пък е 800 лева, което е покрай междинната пенсия, а това е и евентуален претекст за предварително пенсиониране с понижен размер.

Общият годишен разход за погашение на персонални пенсии за застрахователен стаж и възраст в интервала от 2019 година до 2022 година се усилва с 4,8 милиарда лева, или с 65,4%. Разходите за погашение на пенсии, отпуснати при специфични условия, което включва и понижените, са 2,6 милиарда лева през 2022 година, т.е. растежът е съвсем два пъти. Това обаче е за сметка на пенсиите, отпуснати по общия ред - при навършване на възраст и с изпълнен стаж, които понижават.

Добавка

Така наречените вдовишки пенсии от 1 юли тази година ще се пресмятат като 30% от пенсията на умрелия брачен партньор. Досега процентите бяха 26,5. С нарастването сумата на добавката ще приближи приблизително 200 лева Пенсията на умрелия брачен партньор обаче се актуализира също по Швейцарското предписание, което допуска още повишаване на сумата. Вдовишки добавки у нас получават малко над 680 хиляди пенсионери.

5163 вземат пари до тавана

На 5163 пенсионери месечният приход е на суми до избрания таван, който и тази година остава 3400 лева Между 2500 лева и 3000 лева пък получават малко под 13 000 българи, сочи статистиката на Националния застрахователен институт. Най-масовата група пенсионери обаче вземат сред 444,59 лева и 523 лева Следващата по повсеместност е групата на хората, които получават сред 600 и 700 лева - 272 297 души. Почти толкоз са и тези с пенсия сред 500 и 600 лева Въпреки че междинната пенсия у нас е към 826 лева, тези, чийто месечен приход е сред 700 и 800 лева, са два пъти по-малко от горните групи - 142 600 души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР