Броят на хората, поискали убежище в Европейския съюз /ЕС/ миналата

...
Броят на хората, поискали убежище в Европейския съюз /ЕС/ миналата
Коментари Харесай

ЕС регистрира най-много молби за убежище след мигрантската криза от 2015-16 г.

Броят на хората, поискали леговище в Европейския съюз /ЕС/ предходната година, се увеличи до най-високото си равнище от мигрантската рецесия през 2015-2016 година , съгласно Агенцията на Европейския съюз за леговище (EUAA), предава „ Politico “.

Цифрите, оповестени от EUAA в сряда, демонстрират, че Европейски Съюз , плюс Норвегия и Швейцария , са записали 1,14 милиона молби за леговище през 2023 година, което е с 18 % повече по отношение на миналата година и седемгодишен връх. Сирийските и афганистанските жители са подали най-вече молби – надлежно 181 000 и 114 000 – продължавайки дългогодишна наклонност. Но те са последвани от близко за първи път от турски жители, които са подали повече от 100 000 молби, което е с 82% повече спрямо предходната година.

Броят на палестинците, кандидатстващи за леговище, също скочи до рекордно високо равнище от над 11 000, две трети повече от предходната година, като множеството се насочват към Гърция . Германия от своя страна записва повече от 330 000 молби , което е най-вече от всички страни членки на Европейски Съюз, следвана от Франция (167 000), Испания (162 000) и Италия (136 000). Кипър , с население от към 1,2 милиона души, получи 12 000 – най-вече по отношение на размера на популацията си.

Цифрите не включват по-голямата част от украинските жители, разселени от пълномащабната инвазия на Русия , като към 4,4 милиона получават статут на краткотрайна протекция в Европейски Съюз, друга подредба. Новите данни евентуално ще нажежат политическото напрежение по отношение на миграцията и приема на бежанци в Европейски Съюз преди тежката изборна година в Европа, в това число изборите за Европейски парламент , в които крайната десница се чака да нарасне из целия континент.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР