Броят на хората под 50 години по света, диагностицирани с

...
Броят на хората под 50 години по света, диагностицирани с
Коментари Харесай

Пушене, пиене, затлъстяване: С 80% са скочили случаите на рак при хора под 50 години в световен мащаб

Броят на хората под 50 години по света, диагностицирани с рак, се е нараснал с близо 80% за три десетилетия, съгласно ново огромно изследване.

Глобалните случаи на рак на по-ранна възраст са се нараснали от 1,82 милиона през 1990 година на 3,26 милиона през 2019 година, до момента в който смъртните случаи от рак при хора на 40, 30 години или по-млади са нарастнали с 27%. Повече от милион хора под 50 години умират годишно от рак, разкрива проучването.

Експертите към момента са в ранен стадий от разбирането на аргументите за повишаването на случаите

Авторите на проучването, оповестено в BMJ Oncology, споделят, че неприятните диети, използването на алкохол и тютюн, неналичието на физическа интензивност и затлъстяването евентуално са измежду факторите.

„ От 1990 година насам заболеваемостта и смъртните случаи от ракови болести с ранно начало са се нараснали доста в международен мащаб “, се споделя в отчета. „ Насърчаването на здравословен метод на живот, в това число здравословна диета, ограничение на потреблението на тютюн и алкохол и подобаваща активност навън, може да понижи тежестта на ранното начало на рака. “

Предишни изследвания демонстрират, че случаите на рак при възрастни под 50-годишна възраст нарастват в разнообразни елементи на света през последните няколко десетилетия. Последното изследване, ръководено от Университета в Единбург в Шотландия и Медицинския факултет на университета Zhejiang в Ханджоу, Китай, беше първото по рода си, което изследва казуса в световен мащаб и рисковите фактори за по-младите възрастни.

Повечето от предходните изследвания се концентрираха върху районните и националните разлики. В това световно изследване откривателите проучиха данни от 204 страни, обхващащи 29 типа рак.

Те разгледаха нови случаи, смъртни случаи, последствия за здравето и допринасящи рискови фактори за всички на възраст от 14 до 49 години, с цел да оценят измененията сред 1990 и 2019 година

През 2019 година новите диагнози за рак измежду хората под 50 години възлизат на общо 3,26 милиона, което е нарастване от 79% по отношение на цифрата от 1990 година

Ракът на гърдата съставлява най-големият брой случаи и обвързваните с тях смъртни случаи, надлежно 13,7 и 3,5 на всеки 100 000 от международното население.

Случаите на ранен рак на трахеята и рак на простатата са нарастнали най-бързо сред 1990 година и 2019 година, с планирани годишни процентни промени надлежно от 2,28% и 2,23%. В другия завършек на спектъра, случаите на ранен рак на черния дроб понижават с почти 2,88% годишно.

Общо 1,06 милиона души под 50 години са умряли от рак през 2019 година, което е нарастване от 27% по отношение на цифрата от 1990 година След рака на гърдата, най-високите смъртни случаи са свързани с рак на трахеята, белия дроб, стомаха и червата. Най-рязкото нарастване на смъртните случаи е измежду хората с рак на бъбреците или яйчниците.

Най-високите равнища на ракови болести с ранно начало през 2019 година са в Северна Америка, Океания и Западна Европа. Страните с ниски и междинни приходи също бяха наранени, а най-високите равнища на смъртност измежду хората под 50 години бяха в Океания, Източна Европа и Централна Азия.

В страните с ниски и междинни приходи ракът с ранно начало е имал доста по-голямо влияние върху дамите, в сравнение с върху мъжете, във връзка с неприятно здраве и смъртни случаи.

Въз основа на следените трендове през последните три десетилетия, откривателите пресмятат, че световният брой на новите случаи на рак с ранно начало и обвързваните с тях смъртни случаи ще нарасне надлежно с още 31% и 21% до 2030 година, като хората на възраст над 40 години ще бъдат изложени на максимален риск.

Генетичните фактори евентуално играят роля, споделиха откривателите. Но диетите с високо наличие на алено месо и сол и с ниско наличие на плодове и мляко, дружно с използването на алкохол и тютюн, са главните рискови фактори, лежащи в основата на най-често срещаните ракови болести измежду хората под 50 години. Липса на физическа интензивност, наднормено тегло и висока кръвна захар, допринасящи фактори, сочат данните.

Д-р Клеър Найт, старши управител по здравна информация в Cancer Research UK, която не е взела участие в изследването, сподели, че към момента не е ясно какво движи наклонността и прикани за нараснало внимание.

„ Колкото и обезпокоително да наподобява това, ракът е заболяване най-вече на по-напреднала възраст, като по-голямата част от новите случаи на рак в света се диагностицират при хора на възраст 50 и повече години “, сподели тя. „ Нуждаем се от повече проучвания, с цел да изследваме аргументите за ранна поява на рак за характерни типове рак, като нашето изследване BCAN-RAY, което търси нови способи за идентифициране на по-млади дами с по-висок риск от рак на гърдата. Ако хората са загрижени за риска от рак, има доста способи да го понижат, като да вземем за пример да не пушат, да поддържат уравновесена диета, да вършат доста извършения и да стоят безвредно на слънце. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР