Броят на хората по света, които са се изселили от

...
Броят на хората по света, които са се изселили от
Коментари Харесай

ООН: Глобалният брой на принудително разселените лица се покачва до рекордните 110 млн. души

Броят на хората по света, които са се изселили от родината си, е повишен до рекордните 110 млн. души, заяви ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), като споровете в Украйна и Судан са прогонили милиони от домовете им, съобщи Ройтерс.

Увеличението с към 19 млн. души до 108,4 млн.  в края на предходната година е най-големият годишен скок в историята, заяви ВКБООН в оповестен през днешния ден отчет. Оттогава насам този брой е повишен в допълнение до 110 милиона души, най-много заради продължаващия към този момент близо два месеца спор в Судан, съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди пред публицисти.

" Да съобщим това е много тежко обвиняване за положението на нашия свят ", сподели той на конференция в Женева, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Все по-трудно е даже да си представим решенията за тези придвижвания,  дори да бъдат  поставени на масата ", сподели той. " Ние сме в доста поляризиран свят, в който интернационалното напрежение се разпростира на всички места в филантропичните въпроси. "

През двете десетилетия преди да избухне спора в Сирия през 2011 година световното равнище е било почти устойчиво на към 40 млн. бежанци и вътрешно разселени хора, се показва в отчета за насилственото разселване. Но оттогава броят се повишава с всяка година и в този момент  е повишен повече от два пъти.. Сега повече от един на всеки 74 души е разселен, се споделя в отчета.

Гранди упрекна " нормалния набор от аргументи ", в който съгласно него влизат споровете, преследването, дискриминирането, насилието и климатичните промени. От общия брой бежанци и нуждаещи се от интернационална помощ и  закрила, към половината идват единствено от три страни: Сирия, Украйна и Афганистан.

Гранди изрази угриженост по отношение на по-строгите правила за приемане на бежанци и отменяне, без да посочва страни.

" Виждаме все по-голямо отвращение от страна на страните да се придържат напълно към правилата на Конвенцията за бежанците от 1951 г, даже страни, които са я подписали ", сподели Гранди пред Ройтерс в границите на брифинга.

Въпреки това той изрази оптимизъм за някои развития, а точно постигнатото от министрите на Европейски Съюз предходната седмица съглашение за шерване на отговорността за мигрантите и бежанците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР