Броят на хората, които не могат да си позволят здравословно

...
Броят на хората, които не могат да си позволят здравословно
Коментари Харесай

ООН: Около 2,3 млрд. души по света трудно си набавят достатъчно храна

Броят на хората, които не могат да си разрешат здравословно хранене по света, е повишен със 112 милиона
Според отчет на Организация на обединените нации през 2021 година гладът в света е повишен, като към 2,3 милиарда души са били изправени пред умерени или съществени компликации да си набират задоволително храна - и това е било преди войната в Украйна, която провокира нарастване на цените на зърното, торовете и силата, оповестяват Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

„ Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света " обрисува мрачна картина, основана на данни от 2021 година, като в него се споделя, че статистическите данни „ би трябвало да разсеят всички оставащи подозрения, че светът се движи обратно в напъните си да постави завършек на глада, продоволствената неустановеност и недохранването във всичките му форми “.

„ Най-новите налични данни сочат, че броят на хората, които не могат да си разрешат здравословно хранене по света, е повишен със 112 милиона до съвсем 3,1 милиарда, което отразява въздействието на възходящите потребителски цени на храните по време на пандемията (КОВИД-19) “, обявиха в задатък ръководителите на петте организации на Организация на обединените нации, които разгласиха отчета.

Те предизвестиха, че войната в Украйна, почнала на 24 февруари, „ нарушава веригите за доставки и в допълнение въздейства върху цените на зърното, торовете и силата “, което ще докара до още по-голямо нарастване на цените през първата половина на 2022 година В същото време, споделиха те, по-честите и рискови климатични събития също нарушават веригите за доставки, изключително в страните с ниски приходи.

Украйна и Русия дружно обезпечават съвсем една трета от международния експорт на пшеница и ечемик и половината от слънчогледовото олио, а Русия и нейният съдружник Беларус са производител № 2 и № 3 в света на поташ - съществена съставна част на торовете.

„ Глобалните скокове на цените на храните, горивата и торовете, които следим вследствие на рецесията в Украйна, заплашват да тласнат страните по света към апетит ", съобщи изпълнителният шеф на Световната продоволствена стратегия (СПП) Дейвид Бийзли на събитие на Организация на обединените нации, на което беше показан отчетът. „ Резултатът ще бъде световна дестабилизация, апетит и всеобща миграция в невиждан мащаб ".

В онлайн брифинг той съобщи, че най-новият разбор на СПП разкрива, че „ рекордните 345 милиона остро гладуващи хора вървят към ръба на глада “, а „ зашеметяващите 50 милиона души в 45 страни са единствено на крачка от гладна гибел “.

Съществува действителна заплаха броят на хората, изправени пред апетит, да нарасне през идващите месеци, сподели Бийзли и прикани международните водачи да работят още през днешния ден, с цел да предотвратят тази надвиснала злополука.

Според отчета при почти 2,3 милиарда души, които през 2021 година са изпитвали „ сдържан или сериозен “ дефицит на храна, броят на хората, изправени пред тежка продоволствена неустановеност, е повишен до към 924 милиона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР