Броят на хората, живеещи с високо кръвно налягане, е скочил

...
Броят на хората, живеещи с високо кръвно налягане, е скочил
Коментари Харесай

Хипертониците са се удвоили за само 30 години, а КОВИД е именно съдово заболяване

Броят на хората, живеещи с високо кръвно налягане, е скочил двойно от 1990 година насам, сочи изследване на екип учени от Англия. Според данните в документа, през 2019 година половината от всички пациенти с високо кръвно - към 720 милиона души, въобще не са лекувани по никакъв метод, написа БГНЕС.

Хипертонията е причина за повече от 8,5 милиона смъртни случаи всяка година и е водещият рисков фактор за инсулт, сърдечно-съдови и чернодробни болести.

Екип от учени изследва по какъв начин се развива болестта от 1990-та година насам, както и факторите на риска от незаразни заболявания (NCD-RisC). За задачата са оценени повече от 1200 национални изследвания, обхващащи съвсем всяка страна по света. Чрез потребление на избрани модели учените са оценили високите равнища на кръвното налягане в популациите, както и броя на хората, приемащи медикаменти за това положение.

Данните са впечатляващи: през 2019 година 626 милиона дами и 652 милиона мъже са страдали от високо кръвно налягане. Това съставлява почти двоен растеж на хората с хипертония по отношение на данните от 1990 година, когато са били 331 млн. дами и 317 млн. мъже.

41% от дамите и 51% от мъжете с високо кръвно въобще и не подозират, че имат проблем, което значи, че стотици милиони хора не се лекуват! По-малко от една на всеки четири дами и един на всеки пет мъже в международен мащаб се лекуват за положението си.
 Скритите признаци на хипертония, които постоянно остават незабелязани Скритите признаци на хипертония, които постоянно остават незабелязани
Хипертонията е заболяване, което се демонстрира най-много с придвижване на възрастта. Но все пак се следи наклонност за " подмладяван...

В, оповестен в The Lancet Medical Journal, са оповестени и забавни данни: Канада и Перу са страните с най-нисък дял на пациенти с високо кръвно налягане измежду възрастните през 2019 година, като към 1 на 4 души живеят с това положение.

Тайван, Южна Корея, Япония, Швейцария, Испания и Англия имат най-ниските равнища на хипертония при дамите - по-малко от 24 %, а до момента в който Еритрея, Бангладеш, Етиопия и Соломоновите острови имат най-ниските равнища при мъжете - под 25 %.

В другия завършек на статистиката повече от половината дами в Парагвай и Тувалу са имали хипертония; над половината от мъжете в Аржентина, Парагвай, Таджикистан също са с високо кръвно, сочи анализът.

COVID-19 - съдово, а не респираторно заболяване

Проучване на Университета в Сан Диего сочи, че COVID-19 не е респираторно, а съдово заболяване. Това би могло да изясни образуването на кръвни съсиреци при някои пациенти с Коронавирус като придобилия известност израз " COVID-крака ", които не са типичен признаци на респираторно заболяване.
 4 пъти по-висока смъртност от инсулти и хипертония у нас по отношение на Европа 4 пъти по-висока смъртност от инсулти и хипертония у нас по отношение на Европа
Смъртността при инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от междинните европейски индикатори, сочат данни от здравен отчет на Амери...

, оповестено в списанието Circulation Research, демонстрира с акуратност по какъв начин вирусът поврежда клетките на съдовата система.

Освен другите признаци на COVID-19, които съответстват с дихателните проблеми, има и други сърдечно-съдови проблеми, които засягат елементи на тялото.

За пръв път, обаче, екипът, провеждащ проучването, в който са включени и учени от института SALK, демонстрираха формата, под която вирусът нападна съдовата или кръвоносната система. S-протеинът на вируса нападна рецептора ACE2, като по този начин поврежда митохондрите, които генерират силата на клетките и надлежно поврежда " облицовката " на кръвоносния съд. Това е нещо, което към този момент е следено, само че това, което преди не беше известно, е точният механизъм и ролята на S протеина.

За да потвърдят теорията си, учените са основали " псевдовирус ", който е бил формиран единствено от S-протеин, само че без останалата част от вируса. Така откривателите са открили, че този вирус е задоволителен самичък по себе си, с цел да аргументи заболяване. Постковид-ефектите върху дихателната система са разследване от възпалението на съдовата тъкан в белите дробове.

" Много хора мислят за коронавирус като за респираторно заболяване, само че то в действителност е съдово заболяване. Това би могло да изясни за какво някои хора получават инсулти и за какво някои хора имат проблеми в други елементи на тялото. Общото сред тях е, че всички са на основа на съдови болести ", споделя членът на екипа Ури Манор.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР