Броят на хората, изчезнали след опустошителните горски пожари в Мауи, е спаднал до 66, каза губернаторът

...
ХОНОЛУЛУ (AP) — Един месец след като най-смъртоносният горски пожар
Коментари Харесай

ХОНОЛУЛУ (AP) — Един месец след като най-смъртоносният горски пожар в САЩ за повече от век изравни историческия град Лахайна, губернаторът на Хаваите Джош Грийн каза в петък, че броят на изчезналите е спаднал до 66, потвърденият брой на загиналите остава 115 и властите скоро ще ескортират жителите при посещения в техните имоти.

Десетки милиони долари помощ ще си проправят път на семействата и бизнеса, докато се възстановяват, каза Грийн, и от 8 октомври ограниченията за пътуване ще отпаднат и Западен Мауи ще отвори отново за посетители.

„Ако подкрепим икономиката на Мауи и осигурим работа на нашите хора, те ще лекувайте по-бързо и продължете да си позволявате да живеете на Мауи“, каза Грийн.

Дарения от цял ​​свят се изсипаха в Американския червен кръст, Фондацията на общността на Хавай, Maui United Way и други организации, Green каза и той е разрешил 100 милиона долара от федералната програма за временна помощ за нуждаещи се семейства, „за да подпомогне това, което другите даряват, увеличавайки силата на тяхната щедрост.“

Правителството също предоставя 25 милиона долара за подпомагане на бизнеса оцелеят, разпределени в грантове от $10 000 до $20 000, каза той.

Пожарът на 8 август започна в хълмовете над историческия град на брега на океана. За часове се разпространи в еднофамилни къщи и жилищни сгради, старинни градски улици, художествени галерии и ресторанти, унищожавайки повече от 2000 сгради. Десетки хора избягаха към океана, търсейки убежище от пламъците. Смята се, че пожарът е нанесъл щети от 5,5 милиарда долара.

Новият брой от 66 души, които все още са в неизвестност, представлява значителен спад спрямо седмица по-рано, когато властите казаха, че 385 остават в неизвестност.

Досега полицията на Мауи е публикувала имената на 55 от загиналите. От тях 22-ма са били на възраст над 70 години, а други 13 са били на възраст над 60 години. В списъка имаше една жертва на възраст под 10 години.

Тъй като около половината от починалите все още не са идентифицирани, Грийн каза, че очаква да има значително припокриване между имената в списъка на изчезналите и останките, които вече са открити. Следователно, каза той, той не очаква броят на смъртните случаи да нарасне значително.

„Започваме да виждаме, че вселената от 115 смъртни случая е приблизително там, където сме“, каза Грийн. „Може да има някои допълнителни смъртни случаи през следващия месец.“

Полицейското управление на Мауи каза в петък, че в допълнение към 66-те души, посочени от ФБР като неизвестни, има още 80 имена на потенциално липсващи хора, които агенцията проверява за надеждност. В тези случаи не е била предоставена информация за докладващата страна или докладващата страна не е била на разположение, за да предостави допълнителни подробности.

Губернаторът каза, че през следващите седмици властите ще започнат да насрочват контролирани посещения за жителите на върнете се и прегледайте техните имоти. Хората ще трябва да внимават, докато посещават, каза той, защото пепелта е токсична.

Генералният прокурор на Хаваите Ан Лопес каза, че ще използва правомощията си за призовка, ако е необходимо, за да принуди държавните и окръжните служители да съдействат докато нейният офис проучва горския пожар и ще получи отговори, така че да има „подготвени парапети за в бъдеще, така че това да не се случи отново.“

Грийн каза, че някои държавни служители са били помолени да отидат във Вашингтон, окръг Колумбия. , за да свидетелстват на изслушванията в Конгреса относно горския пожар, включително директора по енергетиката на Хавай и някои служители на Комисията за комунални услуги.

„Ние ще участваме по всякакъв начин“, каза той. „Моето виждане за кризата е, че това е невероятна трагедия и е по-добре да стигнем до отговорите, за да нямаме друга.“

Длъжностните лица в окръг Грийн и Мауи бяха критикувани за не са готови за горския пожар и за хаотична и неорганизирана реакция. Опасността от горски пожари не беше най-важното нещо на островите, каза Грийн, когато го запитаха дали Хавай е трябвало да бъде по-подготвен.

„Трябваше ли да инвестираме повече в предотвратяването на пожари? Разбира се, разбира се. Но никога не сме имали пожар с такива последствия," каза Грийн. Вместо това, каза той, хората са били по-фокусирани върху по-често срещаните трагедии като автомобилни катастрофи или свръхдози наркотици.

Губернаторът предложи съдебни дела заведени срещу различни щатски и окръжни органи попречиха на онези, които са на власт, да говорят повече.

„Не мога да говоря кога хората ще се извинят за тази трагедия. Съкрушен съм и ще кажа ти и всеки там, „Много съжалявам, че преминахте през това.“ Разбира се. Аз съм само един човек“, каза той.

„Светът е този, който трябва да се извини за това, което ние станаха, където се превърнахме в свят, в който обръщаме гръб на глобалното затопляне и в който не сме приоритизирали нещата предварително“, каза Грийн.

Грийн каза, че има за цел да създаде помощ за жертвите фонд в рамките на две до три седмици по модела на Фонда за обезщетение на жертвите от 11 септември и хората, които подават искове, трябва да могат да получат обезщетение след шест до девет месеца.Той не уточни кои субекти ще допринесат във фонда, но каза тези, които в момента са страните в съдебните дела вероятно ще участват.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР