Броят на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване, е

...
Броят на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване, е
Коментари Харесай

ООН: Скок на бежанците през 2021 г.

Броят на хората, бягащи от войни, спорове и гонене, е повишен доста през първата половина на 2021 година, изключително поради милионите хора, разселени в личните си страни, заяви Организация на обединените нации.

В нов отчет Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците пресмята, че към края на юни повече от 84 милиона души по света са живели като бежанци, търсещи леговище или в така наречен вътрешно разселване в личните си страни.

Това съставлява нарастване с към два милиона души по отношение на към този момент рекордния брой в края на 2020 година

" Международната общественост не съумява да предотврати насилието, преследването и нарушаванията на човешките права, които не престават да прогонват хората от домовете им ", съобщи в изказване ръководителят на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

В отчета си за трендовете в средата на годината организацията предизвести, че доста от хората, които бягат от домовете си, са изправени пред спомагателни провокации заради COVID-19, рискови метеорологични условия и други последствия от изменението на климата.

Към края на юни към 26,5 млн. души живеят като бежанци, в това число към 6,6 млн. сирийци, 5,7 млн. палестинци и 2,7 млн. афганистанци.

Около 3,9 млн. венецуелци също бяха разселени отвън границите на страната си, без да се смятат за бежанци, а 4,4 млн. души бяха регистрирани по света като търсещи леговище.

Въпреки че тези цифри означават дребни нараствания, по-голямата част от нарастването на разселването в международен мащаб, следено през първата половина на годината, се дължи на хора, бягащи вътре в своите страни, изключително в Африка.

Смята се, че над 4,3 милиона души са станали нови вътрешно разселени лица в десетки страни сред януари и юни - с 50% повече, в сравнение с през първата половина на 2020 година, демонстрира отчетът.

Засилването на насилието в Демократична република Конго и Етиопия, с нарастващия спор в Тиграй, принуди повече от един милион души да избягат вътрешно във всяка от тези страни.

Активните спорове и насилието също по този начин усилиха вътрешното разселване тук-там като Мианмар, Афганистан, Мозамбик и Южен Судан.

Междувременно по-малко от един милион вътрешно разселени лица са съумели да се завърнат по домовете си през първата половина на 2021 година, като в края на юни в света са останали цели 51 милиона души, живеещи във вътрешно разселване, спрямо 48 милиона шест месеца по-рано.

Преобладаващата част от бежанците са настанени в страни, прилежащи на спешните региони, най-вече в по-бедните елементи на света, до момента в който вътрешно разселените лица постоянно намират жилище във към този момент изпитващи усложнения общности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР