Броят на гласувалите с да е по-голям от броя на

...
Броят на гласувалите с да е по-голям от броя на
Коментари Харесай

Обявяването на независимост се отлага, искаме диалог, заяви каталунският лидер

Броят на гласувалите с " да " е по-голям от броя на гласувалите с " не " и държавното управление ще разгласи самостоятелност. Аз и държавното управление предлагаме на Народното събрание да отсрочи влизането в действие на независимостта, тъй като би трябвало да стартираме разговор, другояче няма да можем да реализираме задачата си, съобщи каталунският водач Карлес Пучдемон пред Народното събрание в Барселона.

Повтаряйки думата " разговор " неведнъж, Пучдемон съобщи, че ще последва препоръките на европейските политици за разговор, прикани за деескалация на напрежението и за търсене на решение взаимно с Мадрид.

Тук съм, с цел да проучвам резултатите от референдума и да ви обясня какво следва, стартира той. Последствията ще стигнат и отвън нашата страна. Това не е просто вътрешен спор. Испанците ни направиха дребни, само че Каталуня е европейски въпрос. Няма да върша закани, няма да наскърбявам никого. Моментът е доста сериозен, би трябвало да поемем отговорностите си. Не е нужно да способстваме за насилието, таман в противен случай, би трябвало да деескалираме обстановката, сподели Пучдемон.

Той упрекна испанското държавно управление, че с полицейското принуждение по време на референдума са се пробвали да предизвикат безпорядък и да изплашен каталунците, с цел да не гласоподават. По думите му половин милион души не са съумели да гласоподават поради офанзивите на полицията против изборните секции. " Но те не реализираха задачата си, тъй като над два милиона души се изправиха против този боязън ", сподели Пучдемон. Според данните на каталунските управляващи, са дали своят вот над 2 млн. души от петмилионното население на самостоятелната област, или към 43%.

Според него хаосът след рефендума няма действителен резултат върху каталунската стопанска система - една от най-силните стопански системи в Испания, която на процедура устоя други, по-бедни райони.

Опитахме 18 пъти да приказваме с испанското държавно управление, да създадем референдум, както го направи и Шотландия, сподели той. Видяхме, че това е допустимо във Англия. Защо не бе допустимо в Испания? Испанското държавно управление всякога ни отхвърляше.

Испания доближи във вторник вечерта най-тежката политическа рецесия от опита за боен прелом през 1981г. с желанието на сепаратисти в Каталуня да отделят провинцията като самостоятелна страна и да я разгласят за република.

Каталунският министър председател Карлес Пучдемон произнесе тирада пред локалния парламент в Барселона, предшествана от нова вълна от спекулации за наличието ѝ и покачващо се напрежение. Преди това Марта Паскал, прочут сподвижник на премиера, сподели за Би Би Си, че той ще направи " алегорично заявление ", а не едностранно прокламиране на самостоятелност по локално законодателство, което Испания не признава.

Следобед той заседава с държавното управление, с цел да решат министрите по какъв начин да продължат акцията за самостоятелност. В момента, когато трябваше да стартира словото, пленарната зала бе полупразна и по-късно Пучдемон изиска отсрочване на началото на съвещанието с един час. Започна съвещание на управлението на Народното събрание и водачите на партиите.

След 40 минути представител на държавното управление удостовери, че министър председателят е изискал отлагането, тъй като в последния миг е било препоръчано интернационално ходатайство.

 Обявяването на самостоятелност се отсрочва, желаеме разговор, съобщи каталунският водач
© Reuters

Испанският министър председател Мариано Рахой за следващ път предизвести, че в случай че би трябвало, незабавно ще изиска заледяване на автономията. Това значи разформироване на каталунския парламент, прекосяване на администрацията, финансите и политическите решения непосредствено под контрола на управляващите в Мадрид и насрочване на нови избори.

Правителственият представител Иниго Мендес де Виго прикани Пучдемон " да не прави нещо необратимо, да не поема по път, от който няма път обратно и да не афишира едностранна декларация за незавимисот, а да се завърне към законността ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани в тирада в Брюксел: " Приканвам ви в желанията си да почитате конституционния ред и да не обявявате решение, което би направило разговора неосъществим. Разнообразието не трябва и няма потребност да води до спор, чийто последствия явно ще са неприятни за каталунците, за Испания и за цяла Европа ".

Френският президент Еманюел Макрон, който е във Франкфурт с канцлера Ангела Меркел за разкриване Панаира на книгата, сподели, че Европейски Съюз не трябва да бъде медиатор в рецесията и изрази убеденост, че Мадрид е кадърен да се оправи със обстановката.

 Обявяването на самостоятелност се отсрочва, желаеме разговор, съобщи каталунският водач
© Reuters

Входовете към парка, в който се намира Народното събрание, бяха блокирани от 20 бронирани микробуси и въоръжени с автоматизирано оръжие чиновници на каталунската полиция. Входът на елегантната постройка от XVIII век бе препречен от други 3 бронирани коли и маскирани служители на реда.

Части на националната полиция не се виждаха, само че испанското държавно управление ускори защитата на летищата и всички жп гари в Каталуня. Хиляди испански служители на реда не престават да са ситуирани в региона, забележителна част от тях - на два круизни кораба на пристанището на Барселона.

За да съвпадне с речта на Пучдемон, към Народното събрание бе проведен протест в интерес на провъзгласяването на самостоятелност, като за множеството се излъчваше на огромни екрани протичащото се в пленарната зала.

 Обявяването на самостоятелност се отсрочва, желаеме разговор, съобщи каталунският водач
© Reuters

На 1 октомври управляващите в провинцията пробваха да проведат референдум за самостоятелност, който бе разгласен за противозаконен от Конституционния съд и полицията попречва гласуването на доста места, като на някои имаше принуждение против гласоподаватели.
The view from above. Thousands awaiting President #Puigdemont`s key Catalan speech at #Barcelona arc de triomf. pic.twitter.com/75oIqAUXpB

— Gavin Lee (@GavinLeeBBC) October 10, 2017

Каталуня към този момент е обявявала самостоятелност - на 6 октомври 1934г., само че всичко свършва с погром от държавното управление в Мадрид. Каталунският министър председател Луис Компанис прогласява раждането на новата страна, само че е задържан и вкаран в пандиза за 30 години поради протест, самостоятелната власт е разпусната и на практика всичките ѝ членове са лишени от независимост.

Републиканците го освобождават през 1936г. и той отпътува да живее в заточение във Франция по време на Гражданската война.

Нацистите, окупирали Франция, го предават на режима на ген. Франсиско Франко, той е съден от арбитражен съд и езкекутиран та 15 октомври 1940г.

На него е кръстен булевардът в Барселона, водещ от Триумфалната арка до Народното събрание, който във вторник вечерта е изпълнен с хиляди последователи на независимостта.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (55)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР