Броят на гласоподавателите, които ще изберат квадратчето Не подкрепям никого

...
Броят на гласоподавателите, които ще изберат квадратчето Не подкрепям никого
Коментари Харесай

Социолози прогнозират по-висок процент на хората, които ще гласуват с Не подкрепям никого

Броят на гласоподавателите, които ще изберат квадратчето " Не поддържам никого " на идния в неделя избор най-вероятно ще се усили. Такава прогноза направиха пред Българска национална телевизия социолозите от Алфа рисърч, Галъп и Тренд. През октомври те бях 87 000.

87 635 избрали квадратчето " Не поддържам никого " на 2 октомври предходната година: това е повече от двойно спрямо предходните два предварителни вота. Последните изследвания на социолозите от " Галъп ", " Алфа рисърч " и " Тренд " сочат, че цифрата ще нарастне още.

" Очакваме даже над 5 % от всички упражнили правото си на глас да отбележат тази алтернатива ", съобщи Димитър Ганев - социлог от " Тренд ".

Като значима причина за този растеж Ганев дефинира обстоятелството, че сега няма ясно изразен партиен притежател на наказателния избор, какъвто беше примерно " ИТН ", няма и постоянно държавно управление, против което също би било обикновено да има протестен избор.

" И колкото повече се навлиза в политическата рецесия, в случай че има, да речем, още едни избори - тази алтернатива ще продължи да пораства ", сподели Димитър Ганев.

Важно съгласно анализаторите е да се означи, че " Не поддържам никого " е автентичен глас, само че той не взе участие в разпределението на резултатите. Квадратчето беше въведено, откакто у нас вотът стана наложителен по закон, напомня Боряна Димитрова. Към днешна дата обаче не задължението, а протестният избор е този, който кара хората да изберат тази алтернатива.

" Толкова колкото повече нараства разочарованието от една или друга политическа мощ, ние виждаме повишаване на този избор " не поддържам никого ". Това са хора, които не вземат решение да си останат у дома. Те желаят да показват гражданска интензивност, само че заемат позицията " Не, аз не одобрявам нито една от тези политически сили ", сподели Боряна Димитрова - социолог от " Алфа Рисърч ".

" Явно мнозина са припознали тази алтернатива на последните избори и в този момент тъй като няма нищо изключително ново като политическо предложение в този момент също по този начин се канят да създадат нещо сходно. Даже има обединения, които кампанират в тази посока, вижда се ", добави Първан Симеонов от " Галъп Интернешънъл ".

Броят на хората, избиращи квадратчето " не поддържам никого ", е към този момент повече от задоволителен, с цел да вкара една партия в Народното събрание. Затова и партиите би трябвало съществено да проучват своята подготвеност да излъчат постоянно ръководство на страната, поучават анализаторите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР