Броят на германците, които се идентифицират като членове на дясното

...
Броят на германците, които се идентифицират като членове на дясното
Коментари Харесай

Дясното движение „Граждани на Райха“ се е разраства с 2000 души на година


Броят на германците, които се разпознават като членове на дясното придвижване „ Граждани на Райха “ (т.нар. райхсбюргери), се е нараснал през последната година с 2000, като към този момент доближават 23 000 последователи. Около 10% от тях са склонни към принуждение. Това заяви вестник Bild am Sonntag, базирайки се на данни на немското вътрешно министерство.

Според вътрешния министър Нанси Федър последователите на придвижването са направили 239 закононарушения през 2022 година „ Имаме работа не с дребно безчинство, всички причинители са в арестите “, сподели тя. Според нея доста от така наречен райхсбюргери имат разрешителни за оръжия и тези документи би трябвало да бъдат анулирани.

Движението „ Граждани на Райха “ поражда в Германия през 80-те години на предишния век. Неговите поддръжници са от по-старото потомство и към момента имат вяра, че страната съществува в границите си от 1937 година Те не признават настоящето държавно управление и заявяват, че страната, както и в следвоенния интервал, е окупирана от съдружниците.

Райхсбюргерите са изграждали военни структури, провеждали са и закрити срещи. Те са издавали лични документи, тъй като считат за невалидни издадените от немските управляващи. Дълго време тайните служби смятаха, че придвижването не съставлява опасност за конституционния ред, защото е доста раздробено и няма никаква конструкция.

Радикализацията му е почнала в средата на 2010 година На 7 декември 2022 година немската основна прокуратура разгласи потушаването на опита за прелом в страната. Германските разследващи служби са задържали 25 от над 52 обвинени. Други 27 души към момента се търсят.

Операцията се трансформира в една от най-големите в историята на Германия и бе невиждано предизвикателство за силовите структури, тъй като всички арести, обиски и други дейности трябваше да се правят по едно и също време освен като ден, само че и като час. Освен това подготовката трябваше да премине при цялостна загадка.

Претърсванията бяха осъществени в 11 от 16 федерални провинции на Германия, в над 130 къщи и жилища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР