Броят на еврокомисарите да бъде намален от 27 на 15,

...
Броят на еврокомисарите да бъде намален от 27 на 15,
Коментари Харесай

Евродепутати: Комисарите да станат 15 и да падат с вот на недоверие

Броят на еврокомисарите да бъде понижен от 27 на 15, а Европейската комисия да се преименува в Европейски изпълнителен орган.

Самият Европейски съюз ще се трансформира в нещо като парламентарна република, като еврокомисарите ще могат да бъдат отстранявани посредством избор на съмнение.

Това плануват препоръчаните от евродепутатите промени в Договорите на Европейски Съюз. Те бяха дискутирани на пленарна сесия през днешния ден в Страсбург.

Докладът, утвърден с 305 гласа „ за “, 276 „ срещу “ и 29 „ въздържал се “, бе направен от петима съдокладчици. Съпътстващата резолюция бе призната с 291 гласа „ за “, 274 „ срещу “ и 44 „ въздържал се “.

Предложенията са резултат от Конференцията за бъдещето на Европа, извършена в продължение на месеци през 2022 година

Европейският парламент се застъпва за промени, които ще засилят способността на Европейски Съюз да работи и ще усилят ролята на жителите.
Ключовите оферти
• Реформиране на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз за по-точно отразяване на двукамарната система посредством даване на нови пълномощия на Европейския парламент и по-малко блокиране на процесите в Съвета, формиран от представители на страните членки. Повече решение ще бъдат вземани с квалифицирано болшинство и обикновена законодателна процедура вместо с единогласие. Квалифицирано болшинство има, когато 55 на 100, или 15 от 27 страни членки, гласоподават „ за “ или предлагането е подкрепено от страни, чието население съставлява най-малко 65 на 100 от това на Европейски Съюз, или 291 милиона души. Обикновена законодателна процедура е взаимно решение на Европейския парламент и Съвета;

• Пълно право на законодателна самодейност и роля на съзаконодател за Парламента за дълготрайния бюджет;

• Преразглеждане на разпоредбите за състава на Европейската комисия, която ще се назовава Европейски изпълнителен орган. Това ще засегне и избора на нейния ръководител. Настоящият развой ще бъде извърнат и той ще бъде номиниран от Екологичен потенциал и одобряван от Европейския съвет, т.е. водачите на страните членки. Комисарите ще бъдат лимитирани на 15 на ротационен принцип сред страните от Европейски Съюз. Предвижда се също обезпечаване на опция на ръководителя на Комисията да избере своя колегиум въз основа на политически желания, като се взема поради географският и демографският баланс, както и механизъм за избор на съмнение на обособени комисари;

• Значително по-голяма бистрота в Съвета посредством издание на позициите на страните членки по законодателни въпроси;

• Повече публичност за жителите, като се вкара обвързване за Европейски Съюз да сътвори подобаващи механизми за присъединяване и като се ускори ролята на европейските политически партии.

Евродепутатите приканват също за повече пълномощия, свързани с околната среда, както и за споделени пълномощия на Европейски Съюз в области, които понастоящем попадат в изключителната подготвеност на страните членки. Това са публичното здраве (особено трансграничните закани за здравето, в това число половото и репродуктивното здраве и права), гражданската отбрана, индустрията и образованието. Съществуващите споделени пълномощия би трябвало да бъдат в допълнение развити в региона на енергетиката, външните работи, външната сигурност и защитата, политиката във връзка с външните граници и трансграничната инфраструктура.

След гласуването водачите на страните членки би трябвало да свикат Конвент, формиран от представители на националните парламенти, на държавните или държавните ръководители, на Европейския парламент и на Комисията.

Очаква се предложенията да бъдат импортирани от испанското председателство на Европейския съвет на 14 и 15 декември в Брюксел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР