Броят на децата, починали в Узбекистан след прием на лекарство

...
Броят на децата, починали в Узбекистан след прием на лекарство
Коментари Харесай

Узбекистан иска разследване на мистериозна смърт на деца

Броят на децата, умряли в Узбекистан след банкет на лекарство против ХИВ от индийска компания, е повишен на 20, заяви пресслужбата на здравното министерство на републиката в събота.

" Министерството на здравеопазването на провинция Наманган (Ферганската долина) удостовери гибелта на тригодишно дете в окръг Учкурган на провинция Наманган ", се споделя в изказването.

По-рано, в края на декември, Министерството на здравеопазването на Узбекистан заяви за гибелта на 18 деца след банкет на антиинфекциозно лекарство Doc-1 Max от индийска компания. По време на лабораторните проучвания е открито, че лекарството съдържа токсично вещество - етиленгликол. По-късно оказва се за смъртта на друго дете в региона на Кашкадаря (южната част на страната).

Държавната работа за сигурност на Узбекистан образува наказателно дело. Представители на компанията вносител на медикаменти и на Националния център за стандартизация на медикаментите са арестувани по член " нарушение на реда за продажба на дребно на медикаменти по лекарско наставление, съдържащи мощно настоящи субстанции ". Санкцията по този член планува отнемане от независимост от 10 до 15 години.

Всички продажби на медикаменти на индийската фармацевтична компания в Узбекистан са прекратени.

Според известия в медиите през октомври правителството на Гамбия е оповестило, че 70 деца са умряли от остра бъбречна непълнота. Властите в страната изясняват тези смъртни случаи с това, че децата са приемали индийски сиропи за кашлица, съдържащи токсични съединения. По-късно Индонезия посочи и съществуването на етиленгликол и диетиленгликол в някои медикаменти като допустима причина за гибелта на 141 деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР