Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, достига

...
Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, достига
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Детската смъртност по света достига исторически минимум

Броят на децата, умряли преди петия си рожден ден, доближава исторически най-малко, като понижава до 4,9 милиона през 2022 година Това демонстрират данни в последния отчет на Организация на обединените нации за оценка на детската смъртност.

Данните разкриват, че през днешния ден оцеляват повече деца, в сравнение с когато и да било преди. От 2000 година насам смъртността на децата под 5-годишна възраст в международен мащаб е намаляла с 51%.

Двете му деца са в болница с контузии, само че без заплаха за живота

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина Де Бройн споделя, че сме постигнали забележителен прогрес във връзка с намаляването на детската смъртност през последните десетилетия.

„ Въпреки това България изостава от междинните равнища за Европейския съюз и с цел да бъдат достигнати те, има потребност от съществени вложения в системата за първоначални здравни грижи, в това число въвеждане на система от патронажни грижи в общността, които да доближат до всички деца и фамилии, които се нуждаят от тях “, изяснява още тя.

Трудности в диагностиката и в достъпа до квалифицирани експерти са единствено част от тестванията пред родителите им

Според отчета напредъкът е вероятен и в страни със междинни или ниски приходи, стига да се отделят задоволително запаси за първоначални здравни грижи, в това число за здравето и благосъстоянието на децата.

Сред страните, постигнали триумф от над 75% спад на смъртността при децата под 5 години макар общественото им състояние, са Камбоджа, Малави, Монголия и Руанда.

„ Зад тези числа се крият историите на акушерките и квалифицираните здравни експерти, които оказват помощ на майките да родят безвредно своите деца, на здравните служащи, които имунизират и защищават децата от смъртоносни заболявания, и на здравните служащи в общността, които вършат домашни визити, с цел да поддържат фамилиите и да обезпечават съответна помощ за децата по отношение на здравето и храненето им “, споделя изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Нови оценки сочат, че смъртността при децата под пет години е намаляла от 12,7 милиона годишно през 1990 година до 5,9 милиона през актуалната година

Данните демонстрират също, че напредъкът към момента следва дълъг път, с цел да се постави завършек на всички предотвратими смъртни случаи при децата и младежите.

Сред най-честите аргументи са преждевременното раждане и затруднения, както и заболявания като пневмония, диария и малария.

„ Макар че е реализиран позитивен прогрес, всяка година милиони фамилии към момента страдат от опустошителната загуба на дете, постоянно още в първите дни след раждането “, споделя генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус. 

„ Мястото, където се ражда едно дете, не би трябвало да дефинира дали то ще живее или ще почине. От решаващо значение е да се усъвършенства достъпът до качествени здравни услуги за всяка жена и дете, в това число по време на изключителни обстановки и в отдалечени региони “, приканва още той.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР