Броят на чуждестранните туристи в Турция в последно време се

...
Броят на чуждестранните туристи в Турция в последно време се
Коментари Харесай

Най-много чуждестранни туристи през февруари са пристигнали в Турция от България

Броят на задграничните туристи в Турция напоследък се усилва. През февруари са били регистрирани 1,54 милиона задгранични туристи, които са посетили страната, което е със 186 % повече по отношение на същия месец на предходната година, сочат данни на министерството на културата и туризма на Турция, представени от в. " Хюриет дейли нюз ".

Най-много туристи са посетили мегаполиса Истанбул - 956,5 хиляди. 

На второ място по брой на визити от задгранични туристи е северозападният граничен град Одрин, който е известна дестинация за еднодневни пътувания най-много за българи. Общо 181 665 чужденци са били в Одрин предишния месец.

На трето място се подрежда средиземноморският курорт Анталия, посетен от близо 132 хиляди туристи от чужбина. 

Най-много задгранични туристи през февруари са пристигнали от България и Германия (8,3 % или по 128 000 хиляди души), следвани от туристите от Иран (120,5 хиляди), съобщи Българска телеграфна агенция.

Турските хотелиери сега наблюдават с паника развитията в Украйна, защото войната евентуално ще окаже доста отрицателно въздействие на туристическия отрасъл на Турция. Миналата година в Турция дойдоха 4,6 милиона туристи от Русия и 2 милиона украинци, като руснаците са били най-многобройната група на задграничните туристи в страната, а украинците са се наредили на трето място по този индикатор. 

През 2019 година (преди пандемията от КОВИД-19) в Турция дойдоха 45 милиона задгранични туристи. През 2020 година страната бе посетена едвам от 12,7 милиона задгранични туристи, а предходната година от 30 милиона (през 2021 година приходите от туризъм възлязоха на 24,5 милиарда долара). 

В началото на тази година министерството на културата и туризма на Турция разгласи, че има за цел през 2022 година приходите от туризъм да възлязат на 35 милиарда $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР