Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751

...
Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751
Коментари Харесай

Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705 след Брекзит

Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз, освобождавайки място за вероятни нови страни в Европейски Съюз. Това взеха решение евродепутатите по време на пленарно съвещание през вчерашния ден.

Освен намаляването на числеността на Парламента от 751 на 705 определени представители препоръчаното ново систематизиране на местата, утвърдено от евродепутатите в сряда, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в запас след Брекзит.

Една част от тези 46 места в запас или всички те може да бъдат разпределяни сред нови страни, присъединяващи се към Европейски Съюз, или да бъдат непокътнати свободни, с цел да остане институцията по-малка.

Ново систематизиране на местата сред страните членки

Останалите 27 места от Обединеното кралство ще бъдат разпределени сред 14 страни членки, които сега са по-слабо показани, с цел да бъде преодолян казуса с непропорционалното посланичество в Европарларламента. За България смяна в броя на евродепутатите не се планува (виж графиката в края на текста).

Освен това евродепутатите акцентират, че разпределението ще се реализира единствено в случай че Обединеното кралство излезе от Европейски Съюз. В противоположен случай ще се резервира актуалното състояние.

Паневропейски изборни описи

Предложението на Комисията по конституционни въпроси за избирането на избран брой евродепутати от транс-европейска изборна листа беше отхвърлено от пленарната зала.

Следващи стъпки

Сега Европейският съвет (правителствени и държавни ръководители) би трябвало да вземе единомислещо решение по въпроса. След това Парламентът би трябвало да се произнесе дефинитивно с гласоподаване " за " или " срещу ".

Съставът на Европарламента за интервала 2019–2024 година е една от тематиките, която ще се разисква от държавните и държавни ръководители в Европейски Съюз по време на неофициалната среща на върха през февруари.

Според Член 14(2) от Договора за Европейския съюз броят на евродепутатите в Парламента не може да надвишава 750, плюс ръководителя. Освен това представителството на жителите е " регресивно съразмерно " с най-малък предел от шест представители за страна членка. Нито една страна членка не може да получи повече от деветдесет и шест места.

Казано по-просто, " регресивно пропорционалното " посланичество би трябвало да дава отговор на две условия:

1. по-малка страна не трябва да получава повече места от по-голяма; и
2. съотношението население/места би трябвало да се усилва с повишаването на популацията, преди да се закръгли до цяло число.

 Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705 след Брекзит (графика)

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (313)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР