Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751

...
Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751
Коментари Харесай

Броят на евродепутатите ще намалее след Брекзит

Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне Европейски Съюз, освобождавайки място за вероятни нови страни в Европейски Съюз.

Освен намаляването на броя места в Парламента от 751 на 705 определени представители, по разпределението на местата, утвърдено от Парламента в сряда, 46 от 73-те освободени места на Англия останат в запас след Брекзит. Някои от или всичките общо 46 места в запаса ще бъдат разпределени сред новите страни, присъединяващи се към Европейски Съюз или оставени свободни, с цел да стане институцията по-малка. Останалите 27 места от Англия ще бъдат разпределени сред 14 страни членки, които сега са по-слабо показани, с цел да обезврежда казуса с незадоволителното посланичество.

Разпределението ще се реализира единствено в случай че Англия излезе от Европейски Съюз. В противоположен случай ще се резервира актуалното състояние.

Българският евродепутат Момчил Неков разяснява тематиката.

„ Аз не поддържах предлагането по отношение на бъдещия състав на Европейския парламент, тъй като считам, че първо би трябвало да бъде преразгледан правилото по систематизиране на мандатите. България остава и една от ощетените страни, защото оставаме единствено със 17 представители, вместо да вземем за пример 18, до момента в който при прилежаща Румъния и за Полша се гласоподава растеж. Водещ би трябвало да бъде броят жители на дадена страна в целия Европейски Съюз, а не популацията ѝ. Населението у нас се свива, само че броят на всички български жители имащи право на глас за представители в Европейския парламент остава относително непрекъснат, тъй като огромна част от напусналите страната живеят в Европейски Съюз. Това не е казусът единствено у нас и би трябвало да бъде взет поради, при каквото и да е преразпределение на местата за единствените непосредствено определени представители на българските жители на равнище Европейски съюз. “, съобщи Неков.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР