Броят на членовете на ЕП ще намалее от 751 на

...
Броят на членовете на ЕП ще намалее от 751 на
Коментари Харесай

Броят на евродепутатите ще намалее след Брекзит

Броят на членовете на Екологичен потенциал ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне Европейски Съюз, освобождавайки място за вероятни нови страни в Европейски Съюз.

Освен намаляването на числеността на Парламента от 751 на 705 определени представители препоръчаното ново систематизиране на местата, утвърдено от Парламента в сряда, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в запас след Брекзит.

Една част от тези 46 места в запас или всички те може да бъдат разпределяни сред нови страни, присъединяващи се към Европейски Съюз, или да бъдат непокътнати свободни, с цел да остане институцията по-малка.

Ново систематизиране на местата сред 27-те страни членки

Останалите 27 места от Обединеното кралство ще бъдат разпределени сред 14 страни членки, които сега са по-слабо показани, с цел да бъде преодолян казуса с непропорционалното посланичество в Парламента.

Предложено систематизиране на местата (таблица)

Освен това евродепутатите акцентират, че разпределението ще се реализира единствено в случай че Обединеното кралство излезе от Европейски Съюз. В противоположен случай ще се резервира актуалното състояние.

Паневропейски изборни описи

Предложението на Комисията по конституционни въпроси за избирането на избран брой евродепутати от транс-европейска изборна листа беше отхвърлено от пленарната зала.

Предложението за измененията в числеността и разпределението на местата в Екологичен потенциал беше признато с 431 гласа „ за “ против 182 „ срещу “ и 61 „ въздържал се “.

Цитати

Съдокладчикът Данюта Хюбнер (ЕНП, Полша) съобщи: „ Във времена, в които демокрацията като система е сложена под подозрение, е наш дълг още веднъж да запалителен пристрастеността на жителите към нея. Надявам се, че можем да създадем стъпка в вярната посока, като одобрим едно ново систематизиране на местата в Европейския парламент, което е заслужено, следва справедливи правила и съблюдава Договорите за Европейски Съюз “.

Съдокладчикът Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) сподели: „ Това гласоподаване е значима крачка напред за европейската народна власт. Новото систематизиране на местата значи, че ще понижим общия брой на членовете на Екологичен потенциал от 751 на 705, като в същото време подсигуряваме, че нито една страна членка няма да загуби места. Понастоящем непропорционално показаните страни ще получат 27 от 73-те места на Обединеното кралство, откакто Англия напусне Европейски Съюз. Това ще трансформира Европейския парламент в едно по-справедливо отражение на жителите, които съставлява “.

Момчил Неков (С&Д, България) разяснява: „ Аз не поддържах предлагането по отношение на бъдещия състав на Европейския парламент, тъй като считам, че първо би трябвало да бъде преразгледан правилото за систематизиране на мандатите. България остава и една от ощетените страни, защото оставаме единствено със 17 представители, вместо да вземем за пример 18, до момента в който при прилежаща Румъния и за Полша се гласоподава растеж. Водещ би трябвало да бъде броят жители на дадена страна в целия Европейски Съюз, а не популацията ѝ. Населението у нас се свива, само че броят на всички български жители, имащи право на глас за представители в Европейския парламент, остава относително непрекъснат, тъй като огромна част от напусналите страната живеят в Европейски Съюз. Това не е казусът единствено у нас и би трябвало да бъде взет поради при каквото и да е преразпределение на местата за единствените непосредствено определени представители на българските жители на равнище Европейски съюз “.

Следващи стъпки

След като предлагането беше признато от Парламента, следва Европейският съвет (правителствени и държавни ръководители) да вземе единомислещо решение. След това Парламентът би трябвало да се произнесе дефинитивно с гласоподаване „ за “ или „ срещу “. Съставът на Екологичен потенциал за интервала 2019 – 2024 година е една от тематиките, която ще се разисква от държавните и държавни ръководители в Европейски Съюз по време на неофициалната среща на върха през февруари.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР