Броят на болните от вируси в Пловдив продължава да бъде

...
Броят на болните от вируси в Пловдив продължава да бъде
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Грипът настъпва – симптомите са тежки и продължават с дни

Броят на болните от вируси в Пловдив продължава да бъде висок. В региона общата заболеваемост от респираторни заболявания е  131.6  на 10 000 души за миналата седмица. Нараства броят на позитивните проби за грип в България. Очаква се сериозна вълна с дълготрайност до март.
Прочетете още
Репортер на TrafficNews се свърза с доктор Костадин Сотиров, който е ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Той показа пред медията ни, че всички възрастови групи са наранени от грип, в това число бебетата.

„ Грипът стартира с неочаквана висока температура, хрема, кашлица, болки и вдървеност в тялото (при възрастните). Високата температура трае сред 3 и 5 дни, само че може да продължи и по-дълго. Появява се и кашлица, която от време на време е вследствие на хремата, от време на време от раздразнение на горните дихателни пътища ”, показа той.

Като превантивна мярка, той поучава да използваме маски, да не се събираме в затворени пространства, да не се срещаме с заболели хора, да мием постоянно ръцете си и да си сложим противогрипна ваксина.

„ Съветвам хората да се ваксинират. Могат да го създадат когато и да е, не е нужно да е октомври- ноември, най-добре е да го създадат тогава, с цел да имат време да изградят имунитет, само че може и в този момент ”, поучава експертът.

По негови думи, тази година в Пловдив болните са повече от предходната и по-миналата година, само че не повече от тези през 2018-2019 година.

„ През 2020 и 2021 носехме маски поради Ковид и по този начин се предпазвахме от грипа, в този момент хората не се пазят, събират се на огромни групи и заразяването се върна на нормалните равнища. Очаква се краят на вълната да бъде март-април ”, заключи доктор Сотиров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР