Броят на безработните в страните от Европейския съюз (ЕС) ще

...
Броят на безработните в страните от Европейския съюз (ЕС) ще
Коментари Харесай

Пазарът на труда в ЕС е изправен пред трагедия: 14 милиона души може да останат без работа

Броят на безработните в страните от Европейския съюз (ЕС) ще се удвои и може да доближи 30 милиона души, в случай че държавните управления не удължат периода на подкрепящите пазара на труда ограничения. За това предизвестяват синдикати в писмо, представено от EUROACTIV.

Към момента безработните в съюза са 15,6 милиона души или с 1,7 милиона повече от старта на корона рецесията през март.

Според калкулации на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) този брой може да се усили с още 14 милиона души, ака държавните управления в къси периоди изтеглят въведените изключителни национални схеми в поддръжка на заетостта.

" Има огромен риск десетки милиони служащи, които са спрени краткотрайно от работа и разчитат на другите варианти за поддръжка на държавните управления, да се трансфорат в безработни, в случай че времевата разлика сред избавителните ограничения и заплащанията по проекта за възобновяване не бъде преодоляна посредством въвеждането на съответни ограничения в поддръжка на служащите и компаниите ", предизвестява Лука Висентини, който е общоприет секретар на ETUC.

Той акцентира в писмото, че доста от страните към този момент са въведи сходни ограничения, свързани с работещите, само че това не важи за всички страни в Европейски Съюз. " Но това не се случва на всички места и за всички категории претовареност ", показва Висентини, визирайки самонаетите и сезонните служащи.

От конфедерацията приканват управляващите в европейските страни да удължат периода на избавителните схеми, до момента в който не се появи " действителното икономическо възобновяване ".

" Апелираме да разгледате тези претенции незабавно, с цел да избегнете същинска покруса с безработицата, от която Европа няма да може да се възвърне ", се споделя още в писмото.

Европейски Съюз пусна програмата SURE, която съставлява финансов инструмент в размер на 100 милиарда $ за поддръжка на краткосрочните схеми за претовареност. Тази сума обаче едва ли ще бъде задоволителна. Засега по нея са останали единствено 12 милиарда евро.

Европейската капиталова банка и Европейският механизъм за непоклатимост също инжектираха средства на пазара на труда под формата на гаранции и евтини заеми в размер на надлежно 25 и 240 милиона евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР