Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава

...
Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава
Коментари Харесай

Броят на белоглавите лешояди в Източните Родопи продължава да расте


Броят на белоглавите лешояди по долината на река Арда продължава да пораства. Общо 201 лешояда от разнообразни възрасти бяха преброени в Източни Родопи по време на обичайния мониторинг на нощувките на белоглавите лешояди на Балканите. За съпоставяне, предходната година бяха регистрирани 145 лешояда. Това е най-големият брой птици, които са открити да нощуват в Източни Родопи до този миг от 2005 година насам, когато стартира тази скица за наблюдаване на типа.

Преброяването обичайно се организира при започване на зимата, когато стартира размножителния интервал на лешоядите. Целта е да се дефинира числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, както и тяхната възрастова конструкция. В България годишният мониторинг обгръща Източни Родопи, Стара планина и Кресненското дефиле. Повече са и преброените птици в местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС „ Зелени Балкани “, „ Фонд за дивата флора и фауна “ и Дружеството за отбрана на хищните птици работят за връщането на типа. В Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан са били регистрирани общо 121 реинтрдуцирани и диви птици. Миналата година по тези места са следили по-малко лешояди - 114. Все още се чакат резултатите от преброяването в Гърция, Македония и Сърбия.

В преброяването участваха 30 специалисти и доброволци на Българко сдружение за отбрана на птиците и Фондация „ По-диви Родопи “. Въпреки студеното време и късите снеговалежи, участниците заеха своите точки за наблюдаване в ранните следобедни часове на съботния ден. Екипите обгърнаха 23 скални комплекса по долината на река Арда, които постоянно се употребяват от белоглавите лешояди за нощуване. Нощуващите лешояди се следят по едно и също време от всички екипи като за всяка птица се записва възрастта и съществуването на маркировка или GSM предавател с които може да се откри нейният генезис.

Традиционното броене на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се организира от 2005 година и това е четиринадесетото подред броене. Организатор и координатор е Българско дружество за защита на птиците в партньорството с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Македония.

Преброяването се прави в границите на LIFE план " Oпазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe ", направен от Rewilding Europe в партньорство с фондация По-диви Родопи и Българското сдружение за отбрана на птиците от българска страна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР