Броят на бебетата, родени преждевременно, достигна 15-годишен връх, излагайки все

...
Броят на бебетата, родени преждевременно, достигна 15-годишен връх, излагайки все
Коментари Харесай

Броят на прежедвременните раждания в САЩ е отбелязал рекордни стойности миналата година

Броят на бебетата, родени прибързано, доближи 15-годишен връх, излагайки все по-голям брой бебета на риск от физически и интелектуални увреждания, заяви March of Dimes тази седмица.

Последният отчет на организацията с нестопанска цел открива, че 10,5% от децата, родени в Съединени американски щати предходната година, са се появили на бял свят минимум три седмици преди термина. Това бележи 4% нарастване по отношение на 2020 година

„ Това е най-високият % на преждевременни раждания, който в миналото сме записали “, сподели доктор Закеба Хендерсън, заместник-главен медицински и здравен чиновник на March of Dimes.

Цветнокожите или тези, които живеят в небогати региони, са най-застрашени от прибързано раждане. „ Чернокожите майки и американските индиански майки не престават да имат нарастване на преждевременните раждания предходната година ”, сподели Хендерсън.

Според отчета
цветнокожите дами са с 60% по-склонни да родят прибързано
спрямо другите дами.

Бебетата, родени преди 37 гестационна седмица, са изложени на по-голям риск от хронични здравословни проблеми, като астма, слепота, глухота и интелектуални усложнения.

Алабама, с % на преждевременна раждаемост от 13,1%, е един от осем щата в югоизточната част на страната, които най-често се сблъскват с този проблем.

Един от проблемите е, че огромна част от популацията на Алабама би трябвало да кара с часове, с цел да получи помощ при незабавни случаи, счита Марта Уингейт, от Университета на Алабама в Бирмингам.

„ Имаме места в щата, където дамите живеят на два до три часа от най-близките родилни лечебни заведения “, изяснява тя. “Нашите резултати не би трябвало да наподобяват по този начин. Можем да се оправим по-добре. ”

Транспортът е „ спънка номер 1 “ и в Арканзас, сподели доктор Ашли Рос, шеф на неонатологията в Арканзаската детска болница в Литъл Рок.

„ Или нямат благонадежден превоз, или просто са толкоз надалеч, че нямат ресурсите да си разрешат да могат да карат постоянно на това дълго разстояние, с цел да имат достъп до грижи “, сподели Рос.

Други щати, които получиха слаби оценки от March of Dimes, бяха Джорджия, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Оклахома, Южна Каролина и Западна Вирджиния. Всички са имали преждевременни раждания от минимум 11,5%.

В горната част на класацията е Върмонт, с % на преждевременна раждаемост под 8,1%.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР