Броят на банкерите и търговците в Европейския съюз, които са

...
Броят на банкерите и търговците в Европейския съюз, които са
Коментари Харесай

Рекорд за банкерите спечелили милиони в рамките на година

Броят на банкерите и търговците в Европейския съюз, които са завоюва над 1 милион евро, набъбна рекордно през 2021 година, защото фирмите за скъпи бумаги получиха огромни доходи, а капиталовите банки реалокираха забележителна част от личния състав си в единия блок след Брекзит, оповестява организация Блумбърг.

Броят на банкерите с така наречен " високи приходи " е повишен през 2021 година с 42% по отношение на миналата година, достигайки 1957, се показва в изказване на Европейския банков орган (European Banking Authority - EBA). Това е най-големият брой в границите на Европейски Съюз и обвързваните с него страни, откогато EBA стартира да събира данни през 2010 година Данните не включват Обединеното кралство, което остана главен финансов център макар напускането на Европейски Съюз през 2020 година (Брекзит).

Най-добре платеният банкер в границите на Европейския съюз е бил в Испания, печелейки сред 14 и 15 милиона евро през 2021 година, показва EBA, само че без да разпознава съответното лице.

През 2021 година световните банки се състезаваха между тях за наемане на банкери на фона на провокирания от пандемията скок в комерсиалната активност и нарасналото търсене на препоръки по отношение на сливания и придобивания, както и издаване на акции и облигации.

Тази конкуренция обаче ненадейно спря през идната година, защото военната инвазия на Русия в Украйна натежа върху желанието на корпоративните ръководители да подписват покупко-продажби, което значи, че банкерите в доста компании в този момент са изправени пред вероятността за по-ниски бонуси за представянето си през 2022 година

Увеличението през 2021 година отразява и по-високите заплати, сподели още EBA. Бонусите се покачиха тогава до еквивалента на 100,6% от закрепеното възнаграждение по отношение на 86,4% година по-рано, съгласно среднопретеглената стойност за всички хора с високи приходи, изчислена от Европейският банков орган, който координира използването на регулациите в Европа.

Бонусите на банкерите са лимитирани до еквивалента на годишната им заплата в Европейски Съюз, въпреки че кредиторите могат да изискат позволение от акционерите да усилят това до два пъти главното възнаграждение, означи Блумбърг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР