Британският музей липсва около 2000 артефакта; директор подава оставка

...
Броят на артефактите, които са изчезнали от Британския музей, се
Коментари Харесай

Броят на артефактите, които са изчезнали от Британския музей, се оценява на 2000, каза в събота председателят на попечителството Джордж Озбърн, като призна, че колекцията няма пълен каталог.

Бившият канцлер на Обединеното кралство описа липсващите парчета като „малки предмети от бижута, скъпоценни камъни, парчета злато, които не са били излагани на публичен показ“.

Той каза пред радио BBC, че все още не е ясно точно колко артикула са се заблудили .

„Ще ви дам приблизителна оценка от около 2000. Но трябва да кажа, че това е много временна цифра“, каза Озбърн.

„Започнахме да възстановяваме някои от откраднатите предмети, което е добра подплата към тъмен облак."

Директорът на музея Хартвиг ​​Фишер подаде оставка в петък, признавайки, че институцията не е действала "както е трябвало" по предупреждения, че предмети са изчезнали.

Музеят в централен Лондон заяви миналата седмица, че е уволнен член на персонала и предупреди полицията, след като артефактите бяха открити като „липсващи, откраднати или повредени“.

Едно от най-големите туристически привличания в британската столица, музеят е известен най-вече с колекциите си, включващи Розетския камък и мраморите от Партенона .

Озбърн приписва неспособността на ръководството да предприеме действия спрямо предупрежденията на „групово мислене“, че „просто не можеше да повярва, че вътрешен човек краде неща, не можеше да повярва, че един от членовете на персонала прави това“.

“ Вярваме, че сме били жертва на кражби в продължение на дълъг период от време и, честно казано, можеше да се направи повече за предотвратяването им“, каза той, добавяйки, че сигурността в музея е била засилена.

Антикварната общност беше сътрудничи с музея, за да помогне за връщането на някои от липсващите части, каза той.

Метрополитън полицията потвърди в четвъртък, че мъж е бил разпитан във връзка с предполагаеми кражби.

Силата каза, че не са извършени арести и това ще продължи да работи „тясно“ с Британския музей, тъй като разследванията продължават.

Фишер, немски историк на изкуството, каза, че ще се оттегли с незабавен ефект поради пропуски в процедурите, които позволяват вземането на предметите.

" Очевидно е, че Британският музей не реагира толкова изчерпателно, колкото би трябвало, в отговор на предупрежденията през 2021 г. и на проблема, който сега напълно се появи“, каза той.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР