Броят на арестуваните при опозиционните протести в беларуската столица Минск

...
Броят на арестуваните при опозиционните протести в беларуската столица Минск
Коментари Харесай

Още една безсънна нощ в Беларус

Броят на задържаните при опозиционните митинги в беларуската столица Минск и други градове в страната надвиши 800, заяви правозащитната организация " Вясна ", представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

На уеб страницата на организацията беше оповестен лист със арестувани протестиращи с 827 имена. Повечето от тях са били задържани в Минск, има задържани и в Бобруйск, Витебск и на други места.

Беларуската полиция задържа към 20 участнички в протестно шествие на площада на Свободата в центъра на столицата. Според очевидци измежду тях е и Олга Хижинкова, известна медийна персона и победителка в състезанието за хубост " Мис Беларус - 2008 ".

Сред задържаните има и други известни лица като олимпийския вицешампион по декатлон от 2008 година Андрей Кравченко и многократния народен първенец по кикбокс Иван Ганин.

Задържани са и публицисти, работещи за беларуски и съветски медии.

От август насетне беларуската съпротива всяка седмица провежда демонстрации, които притеглят всякога десетки хиляди участници, напомня Агенция Франс Прес. Лукашенко продължи репресиите над опозицията макар глобите, наложени от Европейския съюз на него и десетки представители на беларуската власт.

След три месеца на митинги Беларус наподобява е в задънена улица, поради отхвърли на Лукашенко да се отдръпна от властта, отбелязва организацията.

Както всяка неделя през последните три месеца, хиляди стачкуващи шестваха и през днешния ден в столицата на Беларус с гледище Лукашенко да отстъпи и да съобщи властта на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

От Вилнюс Тихановска се зарече митингите против подправянето на резултатите от президентските избори на девети август да продължат.

За разлика от Лукашенко, който дефинира изборите в Съединените щати като " подигравка с демокрацията ", Тихановска ги назова " същинска конкуренция на хрумвания " и изрази вяра да се срещне с новоизбрания американски президент Джо Байдън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР