Броят на аптеките в България е почти два пъти повече

...
Броят на аптеките в България е почти два пъти повече
Коментари Харесай

В България аптеките са два пъти повече отколкото в Европа

Броят на аптеките в България е съвсем два пъти повече в съпоставяне със средноевропейските стойности, оповестиха от от Българския фармацевтичен съюз във връзка Световния ден на фармацевта. Заради огромния брой аптеки няма задоволително фармацевти в тях. Средно трима фармацевти в Европа работят в една аптека, до момента в който в страната те са 2,1.
58% от жителите на Европейски Съюз доближават до аптека в границите на пет минути, до момента в който в България този % е 78. Аптеките са общо 3296, като почти една трета от тях са съсредоточени в трите най-големи града - в София те са 740, в Пловдив - 212, а във Варна - 171. Броят на общините без нито една аптека е 20, а тези единствено с по една са 40. В съпоставяне с регистъра на аптеките от 2020 година през 2021 година аптеките са с 500 по-малко, като по-голямата част от свиването се дължи на огромните градове.
Поради доста неналичия, отводи и дефицит на медикаменти аптеките са се трансформирали в кол-центрове, които целодневно търсят медикаменти за пациентите си, обявиха от организацията. Според фармацевтите в България няма указател на рецептите, постоянно те не дават отговор на условията и всички реквизити по Наредба 4.
Фармацевтите се оплакаха от неконтролиран успореден износ на медикаменти и упорстват за генерична подмяна на медикаменти, тъй като България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма право на това.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР