Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се

...
Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се
Коментари Харесай

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 259 хиляди въпреки неотдавнашните урагани



Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се намали изненадващо мощно през последната седмица макар упованията за нарастване предвид на отрицателния резултат върху този вид данни от ураганите " Харви " и " Ирма ", които преди време връхлетяха американските щати Тексас и Флорида.

Заявките за обществени помощи при безработица за седмицата до 16-и септември се намалиха с цели 23 000 до триседмично дъно от 259 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно покачване към и даже над значимата преграда от 300 000, демонстрира изследване на Департамента по труда. По този метод молбите за помощи при безработица парираха за втора поредна седмица забележителна част от техния здрав растеж с 62 000 в границите на последната седмица на август, когато те скочиха до 298 000 (най-високо равнище от април 2015-а година), откакто ураганът " Харви " остави доста хора краткотрайно без работа в четвъртия по величина гард в Съединени американски щати - Хюстън.

Департаментът по труда обаче акцентира, че резултатът от " Харви " и " Ирма " върху този вид данни за щатите Тексас и Флорида ще продължава да се усеща най-малко до края на септември. Молбите за помощи при безработица в границите на Тексас се намалиха през последната седмица с цели 23 549, защото множеството хора, които бяха наранени от " Харви " в края на предишния месец, към този момент се завърнаха на работа. В същото време молбите във Флорида след урагана " Ирма " се удвоиха в границите на последната седмица, само че все пак се покачиха общо с едвам 5133 - надалеч по-скромно, в сравнение с първичният растеж на поръчките за помощи при безработица в Тексас вследствие на " Харви ". Трябва обаче да се има поради, че доста от хората, които бяха евакуирани от щата Флорида преди урагана " Ирма ", може би ще подадат своите молби за помощи по-късно този месец.

Всичко това допуска, че на този стадий не може да бъде дадена вярна оценка на вредите, които провокираха двете естествени бедствия върху американския пазар на труда. Продължава да има известни опасения, че " Харви " и " Ирма " могат да лимитират растежа на новите работни места през сегашния месец, защото щатите Тексас и Флорида образуват към 14% от общата трудова претовареност в Съединени американски щати.

Изключвайки въздействието на двата урагана, поръчките остават под значимото равнище от 300 000 за 133-а поредна седмица, като това съставлява най-продължителният интервал на толкоз ниски поръчки за обществени помощи от 70-те години на предишния век, когато обаче популацията и работната мощ в Съединени американски щати бяха надалеч по-малки по мярка. Като % от общата работна мощ, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските равнища от 60-те години на предишния век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се покачиха с 6 000 до 268 750 за седмицата до 16-и септември (най-високо равнище за годината), откакто единствено три седмици по-рано те бяха в размер на едвам 236 750 броя, достигайки най-ниско равнище от май насам, когато те се намалиха до най-ниско равнище от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 11-ти септември набъбнаха с цели 44 000 до 1,98 млн. броя, откакто през месец май удариха многогодишно дъно от 1,899 милиона (най-ниско равнище от ноември 1988 година насам). Въпреки този отскок, продължаващите молби за помощи при безработица остават за двадесет и трета поредна седмица трайно под значимата преграда от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР