Бронзовият медалист в Супер-Г от Пекин 2022 Александър Омод Килде

...
Бронзовият медалист в Супер-Г от Пекин 2022 Александър Омод Килде
Коментари Харесай

Килде изравни Жирардели по победи в Супер-Г

Бронзовият медалист в Супер-Г от Пекин 2022 Александър Омод Килде завоюва старта в дисциплината за Световната купа по ски в швейцарския зимен център Венген.

Това е пети триумф за 30-годишния норвежец през сезона и общо девети за него в кариерата в супергигантския слалом. Той е водач в това отношение измежду дейните алпийци, а към този момент и се изравни с легендата Марк Жирардели на пета позиция във безконечната ранглиста по този индикатор.

Откакто Килде не приключи старта в Супер-Г на 2 декември 2021 година в Бийвър Крийк, той към този момент има впечатляваща поредност от резултати - три следващи победи, второ място, победа, четвърто място, второ място, победа, осмо място и в този момент още веднъж триумф.

Норвежецът приключи на втора позиция във Венген предишния сезон, изоставайки единствено от първенеца в Световната купа Марко Одермат, който обаче през днешния ден трябваше да се задоволи с трета позиция.
 Омод Килде с пети триумф за сезона в Световната купа по ски Омод Килде с пети триумф за сезона в Световната купа по ски
Все още Одермат е на второ място в историята на швейцарските ски във връзка с извоювани стартове в Супер-Г с осем, като единствено именитият Пирмин Цурбриген с 13 има повече от него. Любопитното е, че миналогодишният му триумф във Венген беше в първото съревнование в дисциплината на тази писта от 1994-та насам, когато пък победител стана Марк Жирардели.

Винсент Крихмаир остана на четвърто място през днешния ден, като той е единственият с изключение на Килде (шест) и Одермат (пет) с победи (три) в Супер-Г от последните 13 старта за Световната купа. Последният друг от тримата гореспоменати победител е Райън Кохран-Сийгъл в Бормио на 29 декември 2020 година. Именно Крихмаир със седемте си триумфа в кариерата изостава единствено от Килде от дейните скиори в това отношение.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР